Cultură

Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită în biblioteci și școli, adunând cititori de toate vârstele

Ziua Internațională a Cititului Împreună a fost celebrată astăzi în biblioteci, muzee, școli, licee, dar și în instituții teatrale. Cititori de diferite vârste s-au reunit împreună pentru a lectura secvențe din cărțile îndrăgite. Evenimentul, fondat de organizația nonguvernamentală LitWorld cu sediul la New York, și-a propus să adune oamenii prin frumusețea și puterea cuvintelor.

„În largul mării, lângă coasta unei țări, știți bine care, se află Insula Șerpilor. Nu se știe nici pentru ce se cheamă așa, deoarece nu-s șerpi pe ea.”

Elevii de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, care se numea pe timpuri „Regina Maria”, au lecturat pentru public povestea „Insula Șerpilor”, scrisă de Regina Maria.

„Am aflat despre Insula Șerpilor, care este o insulă nepopulată de oameni.”;

„Pentru mine a citi în voce tare înseamnă a dezvolta vocabularul și gândirea”, spun elevii.

„Dezvoltă vocabularul, în primul rând, se dezvoltă prietenia și dezvoltarea aceasta armonioasă împreună și comunicarea. Povestind cele citite, se dezvoltă memoria și toate abilitățile de care au nevoie pe viitor la istorie, științe, limba română”, menționează Carolina Burghelea, profesoară la Liceul „Gheorghe Asachi”.

„Țăranii din împrejurimi se temeau grozav, căci se auzea din ele vaiete, gemete.”

Iulian Filip a citit secvențe din memoriile Reginei Maria. Scriitorul a afirmat că rostul zilei internaționale a cititului împreună este de a îndemna lumea tânără să găsească drumul spre carte.

„Pentru început, trebuie de găsit numaidecât cărți atractive, accesibile pentru copii, ca să-i câștigăm pentru treptele următoare pe care să le descopere ei singuri. Poveștile Reginei Maria sunt un deliciu cu totul aparte și vedem cum se scaldă în această poveste copiii de la Gheorghe Asachi”, relevă scriitorul Iulian Filip.

„Am ales astăzi să citim poveștile Reginei Maria, o personalitate notorie a neamului românesc, cea care inventa povești din copilărie, cea care a trăit într-o familie regală, care a crezut în monarhie, în regi și regine”, remarcă directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei.

Ziua Internaționala a cititului împreună este marcată în 170 de țări ale lumii. Această zi a fost creată de o organizație nonguvernamentală, numită LitWorld, cu sediul în orașul american New York. Inițiativa lor și-a propus încă de la început să strângă oameni și comunități prin puterea cuvintelor.

Citește mai mult