Politic

Interviu ÎN CONTEXT// NEGRU vs ALBU: Protestele organizate de partidele de stânga sunt acțiuni politice și fac parte din campania electorală

Partidele de stânga au o anumită problemă - cea legată de geopolitică, iar protestele organizate de socialiști, și nu doar de ei, sunt acțiuni care fac parte din campania electorală de la sfârșitul acestui an, susține Nicolae Negru, editorialistul „Ziarului Național”, prezent la emisiunea „ÎN CONTEXT”. La dezbaterea de la Moldova 1 a participat și deputatul socialist, Adrian Albu, care a confirmat că atât timp cât la proteste sunt politicieni și mesaje politice, acestea au scopuri politice.

Radu Osipov, jurnalist: Continuăm „ÎN CONTEXT”. Adrian Albu, deputat socialist, și Nicolae Negru, editorialistul „Ziarului Național”, sunt în platoul Moldova 1. Bună seara, domnilor, bine ați venit. Începem cu domnul Albu. Așadar, declarația Consiliului Republican PSRM, situația din jurul Republicii Moldova degradează, dar e clar, într-un fel că degradează, pentru că de doi ani Rusia duce un război împotriva Ucrainei. Ce voiam să vă întreb. Pe ce se bazează liderul partidului, Igor Dodon, când spune că Republica Moldova e vândută străinilor sau că nu este în interesul național, de exemplu, majorarea fondurilor pentru armată?

Adrian Albu, deputat socialist: Deci, în primul rând, de doi ani din cauza incompetenței degradează starea în Republica Moldova, a incompetenței celor care guvernează. Noi vedem cum se perindează guvernele, vedem cum acești reprezentanți ai majorității ascultă grijile oamenilor. Pentru că, hai să fim sinceri, cât de des vedeți Dumneavoastră un ministru să iasă în teritoriu și să discute cu cetățenii simpli ca să le audă grijile și greutățile? De aceea, când vorbim de ce degradează situația în Republica Moldova, în primul rând, din cauza incompetenței guvernanților. Dacă e să vorbim despre declarațiile pe care le-ați enunțat Dumneavoastră. Domnul președinte s-a referit la faptul că Moldova, cu regret, a ajuns să fie, metaforic vorbind, o cerșetoare. Noi peste tot unde mergem rugăm să ne deie bani ca să acoperim deficitul. Și acest lucru este regretabil pentru că o țară puternică trebuie să fie o țară care să investească în propria economie, să atragă investitori.

Și când vorbim că se măresc alocațiile către armată, noi iarăși ne punem o simplă întrebare. Pentru cine se fac, pentru ce se face acest lucru? Ne gătim și noi de un război oare? Pentru că noi, socialiștii, la sigur nu ne gătim de război. Noi vrem o țară pașnică, reintegrată, în care pensionarii să aibă o pensie decentă, iar salariații să se ducă la serviciu fiind asigurați din toate punctele de vedere. Asta ar fi.

Radu Osipov, jurnalist: Domnule Negru, cum considerați, unde va duce această retorică, cel puțin pentru PSRM? Pentru că am văzut aceleași mesaje și în trecut și nu cred că i-au ajutat foarte mult pe socialiști sau chiar pe Igor Dodon în ultimele scrutine.

Nicolae Negru, editorialist: Eu observ un paradox în comportamentul și în declarațiile pe care le fac socialiștii. Acest paradox este legat de faptul că atunci când protestau membrii Partidului „Șor”, Partidul Socialiștilor nu s-a alăturat acelor proteste. Deși, într-adevăr, Igor Dodon făcea această chemare, să meargă și să susțină protestele împotriva guvernării. Dar atunci erau momente de vârf, de criză.

Acum, la sfârșitul anului 2023, trimestrul III și IV, avem o oarecare creștere economică de 2%, spune Fondul Monetar Internațional. Rata anuală a inflației a ajuns la 4,2. Deci ne aflăm, din punct de vedere economic și social, într-o situație mai bună decât ne aflam mai înainte.

Și iată, în momentul ăsta, Partidul Socialiștilor iese la proteste, cheamă lumea să i se alăture și așa mai departe. Și din punctul meu de vedere, asta ar putea fi legat de faptul că sondajele arată că partidul lui Șor, acum nu știu care denumire, că s-au schimbat pe parcurs, calcă pe urmele Partidului Socialiștilor. Și chiar Dodon, ca lider, începe să piardă teren și îl ajunge din urmă Șor.

Și, probabil, mai este aici ceva la mijloc, fiindcă Dodon vorbește de trădare, de vânzare, de cerșire și așa mai departe. Ne amintim că el era cel care stătea în coridoarele sau umbla prin coridoarele Kremlinului și cerșea gaz mai ieftin, cerșea ceva să i se dea, chiar și împrumuturi. Era vorba de 500 de milioane și așa mai departe.

Acum Rusia desigur că e într-o situație critică din punct de vedere geopolitic, și ar dori ca Republica Moldova să se transforme într-un fel de Belarus. Să avem aici un Lukașenko și să permită, de exemplu, trupelor ruse să vină aici și să ocupe teritorii din Ucraina, de exemplu. Când se vorbește despre război, că cineva vrea război, tocmai Rusia zice că vrea război și vrea asta prin intermediul Republicii Moldova. Mai mult nimeni nu vrea război.

Radu Osipov, jurnalist: Vreau să rămânem și la momentul în care PSRM a menținut la un moment dat un echilibru, nu s-a alăturat protestelor, iar ceilalți de pe partea stângă, de multe ori v-au criticat că ați fi prea pasivi, că ați avea o înțelegere cu PAS. Iată, acum de ce ați hotărât să organizați protestele? Este un semnal ăsta că vă pregătiți cumva de alegeri și mai ales că în martie veți avea Congresul Partidului, unde ar trebui să alegeți un președinte? Nu vă întreb care va fi acesta, vom vedea.

Adrian Albu, deputat socialist: E straniu când un moderator sau un jurnalist vorbește cu cuvintele pe care le folosesc de obicei oponenții. Dar, în fine, aș vrea să fac o remarcă domnului Negru. Dumnealui a enunțat că mai bine e să suportăm scumpirile decât să suportăm bombele rusești. În 2022, Dumneavoastră spuneați asta. Și n-am avut nicio bombă rusească și nici nu o vom avea.

Nicolae Negru, editorialist: Da, am spus. Am avut rachete.

Adrian Albu, deputat socialist: Da. Și apropo, ca să știți până la urmă, în cadrul Comisiei am făcut audieri și s-a stabilit că rachetele nu sunt de proveniență rusă. Iarăși, vedeți, deseori se întâmplă că în câmpul nostru informațional este…

Nicolae Negru, editorialist: Ele sunt de proveniență iraniană?

Adrian Albu, deputat socialist: Nu, sunt SU 300, care au fost de pe teritoriul Ucrainei și au avut drept scop, ele erau antirachetă. De aceea anumite bucăți au căzut și pe teritoriul Republicii Moldova.

Apropo, era un lucru foarte straniu atunci că de acest lucru se ocupau nu înșiși geniștii și soldații, care sunt experți în acest domeniu, dar procurorii. Dar ăsta e un subiect separat.

Radu Osipov, jurnalist: Nu neapărat am folosit cuvintele oponențiilor. V-am întrebat dacă vă pregătiți de alegeri?

Adrian Albu, deputat socialist: Ceea ce ține de proteste și de alipirea la alte proteste. Noi de fiecare dată am spus, haideți să facem proteste fără coloratură politică, pentru că noi, la urma urmei, reprezentăm cetățenii Republicii Moldova. Și de fiecare dată când un partid încearcă să-și tragă plapuma spunând că eu sunt organizatorul sau inițiatorul acestor proiecte în mare parte ele nu duc la o coagulare a societății. Dar noi suntem acel partid care de fiecare dată spune: haideți fără drapele de partid. Dacă ați observat chiar și astăzi, acest miting care a avut loc era fără drapele de partid. Erau drapelele Republicii Moldova. Au venit cetățeni, s-au alăturat care au dorit, pentru că a fost anunț și prin intermediul rețelelor de socializare. Vă rog, va fi protest, cine dorește să se apropie și să își spună problemele.

Radu Osipov, jurnalist: Chiar voiam să vă întreb cât din aceste proteste e politică și cât este preocupare într-adevăr socială și economică?

Adrian Albu, deputat socialist: Haideți să fim sinceri. Atât timp cât în cadrul protestelor sunt politicieni, tot timpul o să fie și tenta asta politică. Pentru că mesajele politice, ele nu pot să lipsească. Dar dacă o să atrageți atenția și o să vedeți la cei care au avut alocuțiuni în cadrul acestui protest, majoritatea au vorbit despre problemele cu care se confruntă cetățenii. Și au încercat, să spunem așa, să se eschiveze de la declarații tari geopolitice, cum dumneavoastra ați enunțat anterior. Noi am vorbit despre probleme, noi am arătat incompetența acestei guvernări. A fost o doamnă pensionară, care cel puțin pe mine m-a frapat cât de frumos vorbește și cât de bine cunoaște problema în esență, pentru că o trăiește prin sine. Și îmi pare rău că astfel de alocuțiuni, de exemplu, pe televiziunea centrală a noastră nu sunt arătate. Pentru că sunt sigur că mii și sute de mii de cetățeni s-ar regăsi în această alocuțiune a acestei doamne.

Radu Osipov, jurnalist: Echipa noastră i-a întrebat chiar pe participanții la protest cum trăiesc și ce gândesc. Ne-a atras atenția… Știți cum e cu jurnalismul, pentru că cei care apar în fața camerelor pot vorbi cât vor ei, iar jurnaliștii aleg ce vor ei. Este și un aspect destul de interesant. Domnule Negru, ați vrut să interveniți?

Nicolae Negru, editorialist: Eu am privit ce s-a vorbit la acest miting, la acest protest. Nu au fost numai probleme sociale. Ceea ce, din punctul meu de vedere, a lipsit, au lipsit tocmai date. Atunci când, de exemplu, se spune că s-au redus alocațiile către administrațiile publice locale, am un semn de întrebare - cum s-au redus? Și așa mai departe. Dar, pe de altă parte, trebuie să spunem că și Guvernul a făcut această comunicare și n-a spus nimic practic, decât că oricine are dreptul la protest. Desigur că oricine are dreptul la protest. Dar dacă cetățenii au ieșit în stradă și ridică niște probleme, Guvernul trebuie imediat să răspundă la ele, ce se întâmplă într-un domeniu, ce se întâmplă în celălalt domeniu. Cât privește cetățeanca la care v-ați referit, a fost foarte agresivă, a folosit un limbaj necivilizat și nu putea fi dat pe nici o televiziune, eu cred.

Adrian Albu, deputat socialist: O să vă spun un mic secret. Noi deseori mergem în teritoriu și discutăm cu cetățenii și în mare parte auzim mesaje necenzurate către această guvernare. Noi ne cenzurăm ca politicieni, dar oamenii sunt atât de îndurerați de problemele pe care le au că ei deja nu mai au acel suflu cultural pe care ni l-am dori noi cu dumneavoastră să-l avem.

Nicolae Negru, editorialist: Nu e o scuză totuși. Eu țin minte că și pe timpul guvernării dumneavoastră erau oamenii care foloseau cuvinte necenzurate.

Adrian Albu, deputat socialist: Domnule Nicolae, tot dumneavoastra cândva ați spus: „Adevărata stare de spirit a societății va ieși la iveală în timpul protestelor”.

Nicolae Negru, editorialist: Da.

Adrian Albu, deputat socialist: Înseamnă că dacă oamenii în timpul protestelor vorbesc așa, asta este adevărată stare. Înțelegeți? Și noi cu atât mai mult trebuie să înțelegem cât de grea este povara și că guvernanții… Mi-a plăcut ce ați spus dumneavoastră. De ce guvernanții nu ies la acești protestatari? Haideți să admitem că azi au fost în viziunea lor socialiștii în fața Guvernului. Dar au fost medicii, au fost cei de la Calea Ferată, au fost agricultorii. La agricultori au mai ieșit, hai aicea să spunem, trebuie să spunem corect. La restul, unde sunt ei, de ce nu ies să vorbească cu acești protestatari? Știți de ce? Pentru că nu au răspunsuri. Știți de ce nu au răspunsuri, pentru că n-au cerșit încă niște bani. Să mă iertați că folosesc cuvântul cerșit, pentru că el este cerșit. Și când o să vină Fondul Monetar Internațional în câteva săptămâni și o să vedeți că o să mai cerșim bani. Doar ca să avem ce? Doar ca să avem anumite…

Nicolae Negru, editorialist: Relațiile cu Fondul Monetar Internațional sunt determinate de anumite acorduri.

Adrian Albu, deputat socialist: Absolut de acord.

Nicolae Negru, editorialist: Există anumite condiții. Toate statele, aproape toate statele împrumută bani de la Fondul Monetar Internațional fiindcă este convenabil.

Adrian Albu, deputat socialist: Foarte corect. De acord.

Nicolae Negru, editorialist: Rata de dobândă e foarte mică.

Adrian Albu, deputat socialist: Cu un mic apropo.

Nicolae Negru, editorialist: Cu același succes putem vorbi despre cerșire atunci când un șef de stat merge întruna, tocmai li se face lehamite tuturor.

Adrian Albu, deputat socialist: La doamna Sandu vă referiți?

Nicolae Negru, editorialist: Nu! Mă refer la domnul Dodon.

Adrian Albu, deputat socialist: El nu e șef de stat.

Nicolae Negru, editorialist: Când mergea la Moscova și cerșea, tot timpul cerșea și promitea și așa mai departe. Și până la urmă oricum nu realiza.

Și relațiile cu Uniunea Europeană, iarăși, sunt determinate de anumite proiecte, de anumite programe. Nu putem vorbi de cerșit. Altfel ar ieși că toată lumea cerșește.

Radu Osipov, jurnalist: Domnilor, nu ne-a rămas prea mult timp și aș vrea să concluzionăm discuția noastră. M-am referit mai devreme și la Congresul PSRM. Vreau să vă întreb, totuși, cu cine aveți de gând să mergeți în aceste alegeri?

Adrian Albu, deputat socialist: Habar nu am la moment ce să vă răspund pentru că se va decide în cadrul Congresului activul partidului. Vor fi delegații care vor veni, vor vota. Și se va înainta la funcția de președinte al partidului candidatura și atunci se va vota. Dar dacă vorbim de alegerile prezidențiale, eu cred că este și mai prematur. Pentru că dumnevoastră cunoașteți deja că noi suntem acel partid, inclusiv alte partide extraparlamentare, cu care negociem, încercăm să identificăm o persoană care să fie apolitică și, de ce nu, să fie acea persoană candidatura care într-adevăr să devină un președinte pentru toți cetățenii și să nu fie iarăși această divizare politică. De aceea noi lucrăm la greu la acest capitol și sperăm că vom identifica un astfel de candidat.

Radu Osipov, jurnalist: Domnule Negru, au început pregătirile pentru campanie. Dacă se vede că nuanțele dispar și se fac, devin și mai albe și mai negre în același timp. Nu avem mult timp - în loc de concluzie.

Nicolae Negru, editorialist: Aceste acțiuni ale Partidului Socialiștilor, și nu numai ale Partidului socialiștilor, fac parte din campanie electorală. E la sfârșitul acestui an această campanie, lupta e acerbă. Partidele de stânga au o anumită problemă, inclusiv o problemă geopolitică. Interesant că s-a vorbit azi despre Uniunea Europeană, despre problemele Uniunii Europene. Nu s-a vorbit, deși au fost îndemnați cetățenii să se gândească, să vorbească de CSI, dar nu s-a vorbit ce se întâmplă în CSI acuma? Nu s-a vorbit despre război! Interesant: vorbești despre probleme, vorbești despre jurul Republicii Moldova și nu pomenești niciun cuvânt că azi, de pildă, Rusia a bombardat Ucraina, a bombardat Kievul.

Adrian Albu, deputat socialist: Domnule Negru, nu vă supărați. În Franța au loc proteste. Eu chiar atrag atenția la protestele care au loc în toată Europa. Nimeni nu vorbește despre război, ei vorbesc de incompetența guvernării și indiferență guvernării țării lor. De ce de fiecare dată încercați să duceți… Da, există război! Dă Doamne, mai repede să se finiseze. Dar noi trebuie să vorbim despre faptul că noi avem o guvernare care nu se pricepe să conducă țara și care nu investește corect. Și când Uniunea Europeană ne dă nouă anumiți bani. Uitați-vă, 700 de milioane mai puțin la Fondul Rutier, asistenții medicali nu primesc salarii…

Nicolae Negru, editorialist: Domnule Albu, noi avem lideri care ne îndeamnă să mergem spre Est și care nu vorbesc despre faptul că...

Adrian Albu, deputat socialist: Noi vă îndemnăm să mergem spre o Moldovă prosperă.

Nicolae Negru, editorialist: Nu, nu, nu! Aceasta nu e o direcție.

Radu Osipov, jurnalist: Domnilor Albu și Negru, aceasta ar putea fi o dezbatere veșnică. Vă mulțumesc mult pentru că ați acceptat să discutăm astăzi. Vă mai aștept „ÎN CONTEXT” și nu neapărat în această componență.

Citește mai mult