Cultură

O expoziție în memoria maestrului Dumitru Peicev, inaugurată la Biblioteca Științifică „Andrei Lupan” din capitală

O expoziție total neobișnuită, expresie a harului și recunoștinței a patru artiști: Tatiana Frunze, Alexandru Alavațchi, Natalia Nîș și Irina Cara a fost inaugurată la Biblioteca Științifică „Andrei Lupan” din capitală. Este intitulată „În căutarea picturii” și reprezintă omagiul autorilor adus memoriei regretatului maestru Dumitru Peicev.

„Expoziție de unicat care întrunește patru artiști absolut diferiți, cu diferită pregătire anterioară, până la întâlnirea cu maestrul Peicev. În ceea ce ține de această expoziție, se vede cât de mult a influențat artistul creația unui tânăr, a dezvoltat personalități care nu au mers pe linia limitării, dar pe linia dezvoltării unor idei și unor concepte proprii”, a declarat criticul de artă, Victoria Rocaciuc.

Acest portret al lui Dumitru Peicev a fost pictat de Tatiana Frunze la o tabără de creație. Și alte lucrări le-a realizat fiind marcată de spiritul și viziunile regretatului maestru.

„Noi veneam la el în atelier, pictam și asta a fost cea mai bună școală pentru noi. Spunea despre Grigorescu, despre pictura franceză, despre Grecu”, a afirmat artistul plastic Tatiana Frunze.

„Am expus lucrările pe care le-am pictat în ultimii trei ani chiar în atelierul maestrului Peicev. Îi sunt foarte recunoscătoare, ne-a învățat să iubim pictura, să ne aprofundăm în creație, să explorăm diferite tehnici”, a relatat artistul plastic Natalia Nîș.

Personalitatea lui Dumitru Peicev a fost o sursă de inspirație și pentru Irina Cara. Renumitul artist a avut o mare influență asupra creativității ei, dovadă sunt lucrările prezentate în expoziție. La întâlnirile din atelier, la taberele de creație, la vernisajele colegilor, Dumitru Peicev era sufletul, motorul echipei, un generator de idei - își amintește Alexandru Alavațchi, marcat și el de comunicarea cu regretatul artist.

„Era o căutare permanentă, zilnică, a unei noi soluții, noi viziuni la lucruri simple, aceeași natură statică, peisaj, dar văzut prin altă prismă, cu alți ochi. - Ce țineți minte pentru toată viața? - Cred că sinceritatea și dragostea pentru pictură, cred și ideea de a iubi cu adevărat ceea ce faci”, a precizat artistul plastic Alexandru Alavațchi.

Ideea de a organiza o expoziție în memoria lui Dumitru Peicev a apărut spontan.

„Era programată expoziția personală a Tatianei Frunze. După moartea pictorului, ea, fiind discipola lui Dumitru Peicev, a lansat ideea de a organiza omagiul în culori a patru discipoli”, a menționat curatorul expoziției, Tatiana Oprea.

Dumitru Peicev, supranumit „Cântărețul în culori al Bugeacului”, s-a stins din viață pe 18 decembrie 2023, la vârsta de 80 de ani.

Citește mai mult