Cultură

George Meniuc - vocația dialogului. A fost lansată ediția a doua a corespondenței scriitoruluilui

Este readusă în circuit ediția a doua a volumului George Meniuc - pagini de corespondență. Un spirit erudit, un aristocrat al literaturii, un poet și un eseist de mare profunzime și delicatețe. Cartea a fost lansată astăzi în contextul aniversării a 59-a de la fondarea Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR).

facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române/ Maria Șleahtițchi, directoarea Muzeului Naţional al Literaturii Române, la deschiderea lansării
Sursa: facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române/ Maria Șleahtițchi, directoarea Muzeului Naţional al Literaturii Române, la deschiderea lansării

Prima ediție a corespondenței lui George Meniuc a apărut în 2010, realizată de către regretata cercetătoare Elena Țau. Actuala apariție a fost completată și include în premieră 11 scrisori adresate de George Meniuc eminentului folclorist român Ovidiu Bârlea, coleg de facultate la Universitatea din București.

„Această prețioasă donație ne-a adus-o acum doi ani domnul Valeriu Nazar, a găsit aceste scrisori la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Blaj. Sunt adevărate opere literare, nu este vorba de o simplă corespondență, dialogul George Meniuc - Ovidiu Bârlea în ceea ce privește folclorul este o încântare să-l citești, să-l recitești”, menționează Veronica Boldișor, muzeografă, îngrijitoarea ediției a doua a cărții.

Valoare literară, dar și de document are corespondența lui George Meniuc cu mari personalități precum Tatiana Gălușcă, Vladimir Beșleagă, Ion Druță sau Andrei Lupan. Și Arcadie Suceveanu a avut privilegiul să fie prietenul scriitorului.

„El m-a îndrăgit de la primele noastre întâlniri, fiind semnatarul prefeței la cartea mea "Țărmul de echilibru". Corespondența era despre artă, despre creație, despre cheile artei, așa ca să-l parafrazez chiar pe George Meniuc, pentru că dânsul era un om al bibliotecii, un om cu multă cultură”, evocă personalitatea lui George Meniuc discipolul și prietenul său, Arcadie Suceveanu.

Evenimentul de o importanță deosebită s-a desfășurat în contextul unei aniversări.

„Este vorba de a 59-a aniversare de la fondarea Muzeului și ni s-a părut tocmai potrivit să sărbătorim cu lansarea unei cărți importante pentru istoria literaturii române, în general, și pentru istoria literaturii române din zona noastră”, a remarcat Maria Șleahtițchi, directoarea Muzeului Național al Literaturii Române.

Cea de-a doua ediție include o iconografie valoroasă - 39 de fotografii inedite.

George Meniuc s-a născut pe 20 mai 1918 la Chișinău. În 1933, a debutat în literatură fiind apreciat de George Călinescu în monumentala sa „Istorie a Literaturii Române”. Scriitorul s-a stins din viață pe 8 februarie 1987.

facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române
Sursa: facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române
facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române/ Veronica Boldișor, muzeografă, îngrijitoarea ediției a doua a cărții
Sursa: facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române/ Veronica Boldișor, muzeografă, îngrijitoarea ediției a doua a cărții
facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române/ Arcadie Suceveanu, discipolul și prietenul lui George Meniuc
Sursa: facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române/ Arcadie Suceveanu, discipolul și prietenul lui George Meniuc
facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române/ Scriitorii Vladimir Beșleagă și Ion Hadârcă
Sursa: facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române/ Scriitorii Vladimir Beșleagă și Ion Hadârcă
facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române/ Muzeograful Valeriu Nazar, fostul director al MNLR
Sursa: facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române/ Muzeograful Valeriu Nazar, fostul director al MNLR

Citește mai mult