Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Dragoș Galbur: Kremlinul și-a schimbat strategia și va avea o propagandă mai agresivă în R. Moldova

Vestea desfășurării referendumului inițiat de președinta Maia Sandu i-a luat prin surprindere pe cei de la Moscova, motiv pentru care vor face tot posibilul pentru a împiedica desfășurarea acestuia, iar propaganda rusă va fi și mai puternică, în special cea promovată pe Internet și pentru asta vor investi în resurse umane, dar și financiare. Părerea aparține liderului Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, și a fost exprimată în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1. Politicianul constată că Kremlinul și-a schimbat strategia pentru Republica Moldova și se va implica mult mai agresiv în campaniile electorale, iar tactica este de a se infiltra nu doar în partidele de stânga, dar și în cele de centru și de dreapta.

„RUSSKII DOM” - UN CENTRU DE PROPAGANDĂ

Radu Osipov, jurnalist: Continuăm „ÎN CONTEXT”. Acum o lună, relatam despre Centrul Rus de Cultură, așa-numitul „Russkii Dom” (Centrul rus pentru Știință și Cultură din Republica Moldova, filială a Agenției Federale a Federației Ruse „Rossotrudnichesstvo” – n.r.), care este, de fapt, casa propagandei, că a organizat traininguri pentru tineretul formațiunii „Renaștere” care nu a reușit să respingă suspiciunile că este satelitul grupului „Șor”. Colega mea, Virginia Pîntea, a urmărit subiectul.

Virginia Pîntea, reporteră: „Russkii Dom” sau Centrul Rus de Cultură este o filială a „Rossotrudnichesstvo”, agenția de stat subordonată direct lui Putin, care se ocupă de promovarea soft a Rusiei. Are acoperire diplomatică, dar activează sub umbrela serviciilor „Intelligence”. Vedem că nu au arborat drapelul Republicii Moldova, deși acum o lună liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, le-a adus un tricolor de ziua lui Eminescu.

„Russkii Dom” este un centru de propagandă. În România a fost închis. În Republica Moldova, în schimb, organizează traininguri pentru tinerii partidului „Renaștere”, satelitul informal al grupului „Șor”. De altfel, Ilan Șor a fost nominalizat în sancțiunile americane drept instrument al Kremlinului. Dar nici rușii nu ascund acest lucru, îl susțin deschis. Șor s-a întâlnit săptămâna trecută cu un deputat rus, Leonid Kalașnikov. A publicat imagini video pe rețele. Presa rusă chiar a dezvăluit locul aflării - Moscova. Nu este prima dată când merge acolo. Informațiile operative ale Biroului Interpol de la noi arată că Șor a zburat luna trecută din Emirate în Rusia, cu un pașaport rusesc. Autoritățile noastre nu au primit confirmarea rușilor că Șor e la ei. Cert e că există o solicitare de extrădare adresată statului israelian.

Între timp, Șor a anunțat mare concert la Orhei pe 14 februarie, însă fără interpretul ruso-georgian Irakli, care a fost trimis înapoi de pe Aeroport. Irakli insistă totuși că ar fi trebuit să cânte într-un club din Chișinău și că se va adresa în instanță. Prima dată Irakli fusese interzis la sfârșitul lunii decembrie. Atunci era așteptat la Orhei și Bălți la concertele grupului „Șor”.

Radu Osipov, jurnalist: Continuăm „ÎN CONTEXT” cu Dragoș Galbur, președintele Partidului Național Moldovenesc. Este în platoul Moldova 1. Bună seara, bine ai revenit „ÎN CONTEXT”.

Dragoș Galbur, politician: Bună seara, vă mulțumesc pentru invitație.

Radu Osipov, jurnalist: Am văzut câteva fragmente din 15 ianuarie când ai mers cu drapelul de stat la așa-numitul „Russkii Dom”, colega mea a vorbit și despre profilul acestei agenții. Cum crezi, mai degrabă sunt periculoși sau sfidători?

CENTRUL RUS - NOCIV PENTRU R. MOLDOVA

Dragoș Galbur, politician: Astăzi împlinesc șapte luni de când mă lupt cu această instituție, mai bine zis cu acest departament al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse, responsabil de propagandă aici, în Republica Moldova.

Dincolo de trainingurile despre care ați menționat că le fac pentru anumite organizații politice, ceea ce mă deranjează este că ei participă asiduu la militarizarea tinerilor aici, în Republica Moldova. Or organizarea concertelor la Bălți, la Tiraspol, la Comrat cu tentă sovietică, militaristă, glorioasă pentru vremurile sovietice nu face decât să crească o generație care glorifică războiul, care glorifică agresiunea rusă din Ucraina. Am mers cu mai multe demersuri. Am chiar aici, la Serviciul de Informații și Securitate, și la Guvern, și la Parlament, și este foarte simplu de interzis această instituție nocivă pentru securitatea națională a Republicii Moldova. Pentru că ea a fost fondată în 1998, în urma unui Acord bilateral între guvernul de la Chișinău și cel de la Moscova. Apoi a fost ratificată în 2010 de către Parlament printr-o lege. Ei bine, astăzi, cu o majoritate parlamentară proeuropeană și, spunem așa, anti rusă, aș vrea să cred că e foarte simplu. După modelul cum sunt aceste acorduri cu CSI-ul abrogate în Parlament, la fel poate fi abrogată și această lege. Și putem închide acest focar de propagandă rusă, care se află chiar în mijlocul capitalei noastre, chiar pe strada Mihai Eminescu, numărul 2.

Acest centru, ostentativ și demonstrativ, încalcă Legea 217 din 2010, lege votată de Parlamentul Republicii Moldova privind drapelul de stat al Republicii Moldova. Ei refuză în mod ostentativ să arboreze drapelul, așa cum prevede punctul 8 din această lege, că drapelele statelor străine trebuie arborate pe teritoriul nostru doar în prezența drapelului de stat al Republicii Moldova. Nici Guvernul, nici Serviciul de Informații și Securitate și nici Parlamentul nu au reacționat la demersurile noastre și acest Centru își desfășoară activitatea bine mersi și în ziua de astăzi.

Radu Osipov, jurnalist: Dragoș, vedem că rușii acționează pe mai multe paliere. S-a activat grupul „Șor” cu concertele, pe deoparte, nici nu recunosc faptul că l-au găzduit sau dacă îl mai găzduiesc încă. Care ar fi miza Rusiei în acest an electoral sau în următorul an electoral, pentru că și 24 și 25 sunt ani cu alegeri?

RUSIA SE VA IMPLICA AGRESIV ÎN ALEGERI

Dragoș Galbur, politician: Miza rușilor pentru Republica Moldova în acest an a căpătat recent și un alt… sau s-a mai adăugat un punct, cel al referendumului proeuropean. Or Rusia va face tot posibilul și va investi o sumedenie de resurse și umane, și, evident, financiare pentru a periclita ideea sau chiar desfășurarea acestui referendum. Or vedem că alegerile prezidențiale joacă și ele un rol evident, dar noi suntem totuși stat parlamentar, deci bătălia cea mare și miza sunt alegerile parlamentare din 2025. Acolo, cu siguranță, Rusia se va implica mult mai agresiv, mult mai omniprezent și vedem foarte bine că rușii, Kremlinul și-au schimbat strategia pentru Republica Moldova și s-au infiltrat. Dacă până acum erau pe stânga politică, s-au infiltrat și în partidele de centru și, mai nou, și în partidele de dreapta. Vedem politicieni care odinioară se fotografiau cu Putin, astăzi, declarându-se proeuropeni, proromâni și așa mai departe, ca și cum pliindu-se sau așezându-se și pe electoratul de dreapta. Ceea ce este foarte periculos pentru noi, pentru oamenii de bună credință din Republica Moldova. Cu siguranță, vestea desfășurării acestui referendum inițiat de doamna președintă i-a prins pe neașteptate consider că pe cei de la Moscova. Și bătălia se va da, părerea mea, mai mult pentru periclitarea referendumului decât pentru alegerile prezidențiale. Or alegerile prezidențiale în vremurile de azi într-adevăr, la noi, în Republica Moldova se desfășoară într-o manieră democratică și alegerile precedente au demonstrat acest lucru, unde doamna Maia Sandu l-a învins deschis, să spunem așa, direct, pe fostul președinte Igor Dodon.

Radu Osipov, jurnalist: De altfel, el a declarat astăzi că va boicota acest referendum. Am văzut poziția Partidului Național Moldovenesc. Ai participat la consultările de la Președinție de săptămâna trecută. Ar fi referendumul bun, dar nu într-o zi cu alegerile, de ce?

REFERENDUMUL TREBUIE SĂ CONSOLIDEZE FORMAȚIUNILE POLITICE

Dragoș Galbur, politician: Da, este poziția noastră, a PNM, și am explicat. Deci sunt două exerciții electorale total diferite, ca și context, ca structură. Or pentru referendum noi suntem mai multe partide politice europene, românești, cu viziuni sănătoase. Or referendumul trebuie să ne consolideze pe toate aceste partide. Și noi, împreună, câte 15 partide, de exemplu, să tragem carul și să le explicăm oamenilor printr-o campanie informațională masivă că drumul nostru este în Uniunea Europeană. Iar alegerile prezidențiale sunt ca o competiție sportivă, dacă vreți. Acolo, toți ne batem pentru că e un exercițiu electoral firesc și toți trag plapuma spre sine.

Intercalarea sau comasarea acestor două exerciții electorale în aceeași zi ar induce în eroare cetățenii. Eu înțeleg miza și înțeleg argumentul doamnei președinte, că lumea ar ieși în număr masiv la urne. Pe de altă parte, ei încearcă să argumenteze că se vor economisi bani publici. Și aici eu vin cu o replică: dacă vreți să economisiți banul public în Republica Moldova, faceți reforma teritorial-administrativă. Ceea ce nu se întâmplă și nu se va întâmpla în curând.

Radu Osipov, jurnalist: Există o strategie, dar despre asta, altă dată.

Dragoș Galbur, politician: Mai târziu. De aceea, accentul pe referendum. Dacă vă dați seama, trei ani de zile în Republica Moldova nu a avut loc nicio campanie de informare la nivel național, care să explice punctat care sunt beneficiile aderării la UE fiecărui cetățean, în fiecare sat din Republica Moldova.  În schimb, propaganda rusă și prin canalele care au fost interzise, dar și prin Internet, mai nou, pe rețelele de socializare, își desfășoară consistent zi și noapte activitatea. Și e mult mai puternică decât ceea ce face Guvernul sau conducerea Republicii Moldova la capitolul comunicare. De asta trebuie să le separăm și să punem accent și pe unul, și pe altul, dar să nu le comasăm. Pentru că lumea nu va înțelege ce se petrece.

Radu Osipov, jurnalist: Nu crezi că, de fapt, referendumul nu în aceeași zi cu alegerile e un fel de a spune diplomatic că nu susținem cumva referendumul. Nu este suficient de convingător acest argument al participării la urne?

Dragoș Galbur, politician: Ba nu, noi am spus că noi participăm oricum la referendum, chiar dacă va avea loc în aceeași zi cu prezidențialele. Suntem europeni, în statutul Partidului Național Moldovenesc e stipulat - și în program, și în statut, direcția noastră europeană ireversibilă. Noi vom participa oricum, pentru că așa e firesc și noi simțim europenește. Însă n-am vrea să participăm în linii generale la așa îl numesc eu „un mic truc electoral”, care ar favoriza unul dintre candidații la prezidențiale.

Radu Osipov: Vă mulțumesc mult. Dragoș Galbur, președintele PNM.

Dragoș Galbur, politician: Mulțumesc și eu.

Citește mai mult