Cultură

89 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru

Pe 14 februarie 1935 s-a născut unul din marii poeți români care a promovat dragostea de neam și de limba română, Grigore Vieru. A fost cântăreț al dragostei: de mamă, iubită, natură, copilărie, mare poet al neamului românesc, simbol al Mișcării de Eliberare Națională, personalitate de aleasă omenie - toate le-a reunit în viața și creația sa.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. Este autorul volumelor de versuri „Alarma”, „Muzicuțe”, „Mama”, „Numele tău”, „Aproape”, „Un verde ne vede”, „Taina care mă apără”, „Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul „Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988, i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. În 1996, a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. În 1990, a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia.

Grigore Vieru a fost unul dintre inițiatorii Frontului Popular din Moldova și s-a aflat printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989.

A participat la sesiuni ale Sovietului Suprem în care a susținut înflăcărat necesitatea introducerii limbii române ca limbă oficială și trecerea la grafia latină în Republica Moldova.

La 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulație, în apropiere de Chișinău. La 48 de ore după accident, Grigore Vieru s-a stins din viață.

A fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009, la Chișinău, în Cimitirul Central. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni. Chișinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporții de la înmormântarea soților Doina și Ion Aldea Teodorovici. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, la ora 10 întreaga Republică ținând un moment de reculegere.

În Republica Moldova, pentru al doilea an consecutiv, de ziua de naștere a lui Grigore Vieru este marcată și Ziua Națională a Lecturii. Cu această ocazie, președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj către toți iubitorii de lectură.

„Fiecare carte citită ne îmbogățește și fiecare dintre noi, fie că suntem copii sau deja maturi, are dreptul la întâlnirea cu cărțile sale. Pentru a facilita apropierea dintre oameni și cărți, dintre autori și cititori, anul trecut, de Ziua lecturii, am lansat campania națională de promovare a lecturii „Cartea Deschisă”. M-am bucurat să văd că atâtea cluburi de lectură din toate colțurile țării, din școli mari și mici, din centre pentru tineret și pentru seniori, din universități și colegii s-au înscris pe platforma Cartea Deschisă”, a spus șefa statului.

Citește mai mult