Cultură

Recitaluri, flori și recunoștință de ziua poetului Grigore Vieru la bustul său de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române

Marcăm astăzi Ziua Națională a lecturii instituită în 2022 în memoria și de Ziua nașterii marelui poet național Grigore Vieru. Numeroși admiratori ai creației sale au venit de dimineață cu flori, recitaluri de poezie la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române.

facebook/ Nicolae Roibu
Sursa: facebook/ Nicolae Roibu

„Pentru mine, această zi este mai mult decât o sărbătoare, este ca o duminică, este ceva sfânt. Este ceea ce ne înconjoară - acești copii, poeziile lui Grigore Vieru, neamul, limba”, afirmă profesoara Silvia Frimu.

Cu aceleași sentimente de sfințenie și recunoștință, au venit oamenii cu flori pentru neuitatul poet. Impresionante au fost recitalurile de poezie, gândurile izvorâte din creația lui Grigore Vieru.

„Din Basarabia vă scriu, dragi frați de dincolo de Prut! Vă scriu cum pot și prea târziu, mi-e dor de voi și vă sărut.”

„Grigore Vieru a fost primul care a trecut Prutul, în timp ce alții visau să zboare în cosmos, ca să parafrazez o expresie minunată a poetului. A fost o personalitate complexă, un mare poet și un mare cetățean. A fost printre primii care a lansat Mișcarea de Renaștere Națională”, a menționat Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Profesorul Ion Mărgineanu a venit cu volumul „Cele mai frumoase poezii" de Grigore Vieru, pe care le-a tradus în limba germană.

„Poezia lui Grigore Vieru este infinit de frumoasă, filosofică și în fiecare cuvânt găsești ceva nou. Pasărea, dar atâta filosofie are, dacă vă amintiți, cum a venit pasărea cu ciocul ei și a găsit cuibul gol și a amuțit și i-a căutat până i-a înălbit pana și-n cioc sămânța i-a încolțit. Cât de frumos!”, spune Ion Mărgineanu.

Călin Vieru, fiul regretatului poet, vine deseori la bustul de pe alee.

„Nu simt plecarea lui, este doar fizică. Viața este categorică, complexă, și apar multe probleme și, atunci când le am, vin anume aici, îl întreb pe tata și am și răspunsuri.”

La bustul poetului a fost un adevărat periplu: unii veneau, alții plecau, neclintit, însă, de dimineață, era acest bărbat cu Tricolorul, care parcă străjuia imaginea în bronz a poetului.

„În fiecare an venim să sărbătorim Ziua de naștere a marelui poet. El a luptat și luptă și astăzi pentru noi toți să scăpăm o dată de această ocupație străină, să tindem spre ce-i sfânt, al nostru, românesc, idealul sfânt să-l aducem”, susține pensionarul Petru Nederiță.

Grigore Vieru s-a născut în anul 1935 la Pererâta.

facebook/ Nicolae Roibu
Sursa: facebook/ Nicolae Roibu
facebook/ Nicolae Roibu
Sursa: facebook/ Nicolae Roibu
facebook/ Nicolae Roibu
Sursa: facebook/ Nicolae Roibu

Citește mai mult