Marele poet Mihai Eminescu, elogiat la Chișinău
Suita evenimentelor dedicate Zilei Naționale a Culturii va debuta la bustul lui Mihai Eminescu din Aleea clasicilor literaturii române, vor continua la Muzeul Literaturii „Mihail Kogălniceanu” și la alte instituții muzeale, biblioteci și teatre. În preajma sărbătorii, Centrul academic internațional „Mihai Eminescu” a găzduit simpozionul „Eminescu al anului 2023”.
În cei 23 de ani de activitate ai Centrului, spiritul tutelar al marelui poet Mihai Eminescu veghează activitatea instituției.
„Are o colecție extraordinară de valori și mă bucur că dăinuie peste vreme suflul eminescologilor, traducătorilor, editorilor”, spune Elena Dabija, directoarea Centrului „Mihai Eminescu”.
„Aniversarea de astăzi este consacrată personalității intelectuale, personalității lui științifice. Eminescu a fost și un model deontologic de ziarist. El a abordat marile probleme ale timpului”, a declarat Mihai Cimpoi, academician, eminescolog.
„Eminescu este de o actualitate care ar trebui să ne îngrijoreze”, susține scriitorul Cassian Maria Spiridon, autorul cărții „Eminescu, ziarist politic”.
„Ceea ce spunea el atunci este valabil și acum: și atunci era corupție generalizată, și acum. Și atunci partidele se loveau între ele și acuma-i la fel. Adică n-am ajuns la o democrație consolidată. Asta sublinia Eminescu în articolele lui politice”, spune Cassian Maria Spiridon, președintele USR, Iași.
Poetul s-a remarcat și în știință.
„A fost nu doar Luceafărul poeziei, a fost un om de știință, a prezis lucruri pe care doar un geniu putea să le prezică și elemente din teoria relativității. Eu m-am îndrăgostit de Eminescu. Am început să scriu poezii: Este în miez de noapte-o oră, când se-ncing stelele în horă, înscriind pe cer firescu: tot ce-avem e Eminescu!”, a declarat Ion Tighineanu, președintele AȘM.
Centrul Academic Mihai Eminescu va găzdui, pe 15 ianuarie, recitaluri de poezie, la care și-au anunțat prezența cititori de toate vârstele îndrăgostiți de opera poetului.