Politic

Interviu ÎN CONTEXT // Cristian Pîrvulescu: Rusia a pierdut războiul atunci când nu și-a atins obiectivele în primele zile

Rusia a pierdut războiul atunci când nu și-a atins obiectivele în primele cinci zile. Ucraina va rezista, iar Occidentul face eforturi de susținerea ei financiară și militară. Opinia aparține politologului român, Cristian Pîrvulescu, și a fost exprimată în cadrul ediției speciale a emisiunii „ÎN CONTEXT”, de la Moldova 1. Politologul susține că Uniunea Europeană este principalul susținător al Ucrainei, iar sprijinul va rămâne unul necondiționat.

Radu Osipov: S-a conectat „ÎN CONTEXT” Cristian Pîrvulescu, politolog. Așadar, doi ani de război, doi ani în care Ucraina a rezistat. Pe de altă parte, am văzut că și Rusia are probleme economice. Sunt unele păreri că în al treilea an de război Ucraina nu va putea rezista totuși fără ajutorul Occidentului. Cât de adevărat este acest lucru?

Cristian Pîrvulescu: În dimineața aceasta au fost doi ani de la începerea unei noi etape în războiul dintre Rusia și Ucraina, pentru că războiul de fapt a început acum 10 ani. A început pe 20 februarie 2014, atunci când trupele ruse care nu erau cu semnele armatei ruse, celebrii „omuleți verzi”, invadau Crimeea.

Da, fără ajutorul occidental Ucraina nu ar fi rezistat până astăzi. Deci, este o problemă legată de al treilea an de război. A fost o problemă de la început. Ăsta este și motivul pentru care liderii occidentali erau astăzi la Kiev. Pentru a demonstra această solidaritate.

Mai mult decât atât, Europa a devenit, Uniunea Europeană a devenit în acest moment cea mai importantă susținătoare financiară a Ucrainei, mult mai importantă decât Statele Unite ale Americii. Statele Unite ale Americii au asigurat o finanțare, în special pe linie militară, care a contat și ar conta în continuare. Dar vedeți dumneavoastră războiului hibrid a reușit să lovească în inima democrației americane.

Ucraina va rezista! Sunt absolut convins. Occidentul încearcă să se adapteze, face eforturi nu numai de susținere financiară. A depășit în ianuarie blocajele pe care Ungaria le făcea. Am hotărât să dăm încă un ajutor financiar important Ucrainei, dar și un ajutor militar. Iar cei doi pivoți militari ai Uniunii Europene, Franța și Germania, încearcă să se adapteze.

Radu Osipov: Domnule Pîrvulescu, credeți că europenii ar putea compensa aceste ezitări ale Statelor Unite?

Cristian Pîrvulescu: Greu. Din punct de vedere militar, nu o să putem într-un timp scurt, de un an, să compensăm ceea ce acum economia americană și industria de război americană poate face. Este totuși cea mai mare mașinărie de război din lume, cea mai mare armată, cea mai perfecționată. Există comenzi pe care administrația americană le face întreprinderilor de foarte multă vreme. Și chiar și acolo, la un moment dat, stocurile se epuizau.

Ne adaptăm pe parcurs. Vă dau un exemplu, celebrele tunuri autopropulsate „Cezar” ale armatei franceze, care au fost trimise în Ucraina, în urmă cu un an se produceau doar 1000 de obuze pe lună. Acum se produc aproape 4000 de obuze pe lună. E nevoie de mai mult să sperăm ca în câteva luni să ajungă la 5000 de obuze pe lună. Vă dați seama de 5000 de obuze pe lună, sunt prea puține pentru nevoile armatei ucrainene. De asta ar fi nevoie de un sprijin mult mai categoric al Statelor Unite. L-am auzit pe președintele Biden cu promisiuni ca acesta va veni, dar de două luni de zile vedem că e o problemă în Congresul Statelor Unite. S-a depășit obstrucția din Senat, însă în Camera Reprezentanților este foarte greu să se depășească. Pentru că acolo republicanii sunt majoritari și, din păcate, din diferite motive aceștia nu vor să susțină Ucraina și asta poate complica lucrurile.

Dar asta nu înseamnă o înfrângere a Kievului, așa cum speră și prezintă Putin situația. Pentru simplul motiv că din punctul meu de vedere, Rusia a pierdut războiul atunci când nu și-a atins obiectivele în primele cinci zile. Suntem la doi ani după. La doi ani după, Rusia nu a reușit decât să ocupe câteva regiuni, să facă victorii tactice. A pierdut jumătate din teritoriu pe care îl ocupase în 2022, iar ucrainenii s-au dovedit a fi, chiar și când nu au avut suficient de mult armament, extraordinar de inventivi și de curajoși.

Radu Osipov: Domnule Pîrvulescu, vă mulțumesc mult pentru această discuție.

Citește mai mult