Cultură

Festivalul „Marțișor” ajunge în 43 de localități din Republica Moldova

În fiecare an, la 1 martie, în Republica Moldova este sărbătorit Mărțișorul, tradiție străveche care semnifică sosirea primăverii. În Republica Moldova sărbătoarea este marcată de deschiderea unui eveniment cultural de anvergură - Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”. Anul acesta inaugurarea Festivalului va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac”, în cadrul unui spectacol muzical-coregrafic, cu genericul „Vine, vine primăvara, mărțișor în toată țara”.

„Festivalul Mărțișor este cel mai mare și cel mai vechi festival de muzică din Republica Moldova, de aproape șase decenii vine să bucure publicul cu nume notorii ale muzicii din Moldova și din întreaga lume, iar Chișinăul devine pentru un scurt timp un centru cultural internațional”, a menționat Sergiu Prodan, ministrul Culturii.

Potrivit ministrului, ediția din acest an cuprinde peste 60 de spectacole, dintre care 43 de spectacole muzicale vor avea loc în 43 de localități din toată țară. Evenimentele vor include spectacole de operă și balet, muzică clasică, modernă, jazz, inclusiv în premieră va fi și un concert cu muzică electronică cu participarea artiștilor din Republica Moldova, România, Italia, Grecia Franța, Cehia și Germania.

„Pentru prima dată, concertele vor ajunge în toate raioanele țării. De-a lungul întregii luni martie, se vor ține 43 de concerte în 43 de sate și orașe(...). Mărțișor 2024 va acoperi întreaga Republică Moldova. Este un efort, dar este și o mare satisfacție să știi că poți aduce bucurie oamenilor care nu au posibilitate să meargă la un concert. Sunt convins că vom avea săli pline și oameni fericiți, căci festivalul „Mărțișor” este pentru noi și despre noi , este tradiția care ne dă unicitatea și modernitatea care ne conectează la circuitul artistic al lumii”, a subliniat ministrul Culturii.

De asemenea, pentru prima dată Festivalul se va desfășura și în comunitățile din diasporă, printr-un proiect întitulat „Mărțișor în toată lumea". Astfel, în perioada 6 martie – 12 aprilie, conaționalii noștri sunt așteptați la spectacolul Teatrului Național „Mihai Eminescu” „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Alexandru Cozub. Spectacolele Mărțișorului teatral se vor juca în orașele: Cascais (Portugalia), Frankfurt (Germania), Madrid și Santander (Spania), Padova și Milano (Italia) , Londra și Dublin (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord) și la Bruxelles (Regatul Belgiei).

Evenimentul va încheia cu un concert dedicat împlinirii a 90 de ani de la nașterea dirijorului Serghei Lunchevici.

Din agenda Festivalului

**Palatul Național **va găzdui câteva spectacole extraordinare susținute de Orchestra de muzică populară „Lăutarii”: „Lăutarii tradițional” și „Ne-am unit” - cu „Lăutarii altfel...”, în ritm cu Alex Calancea Band, Cristofor Aldea-Teodorovici Band și Valy Boghean Band. Și tot la Palatul Național, spectatorii vor putea urmări un recital cu Smiley și altul, „Atinge cerul”, cu participarea lui The Urs, Emma și Alina Eremia. Palatul Republicii va găzdui concertul „Springs of Soul”, cu soliștii Alexandru Croitor (vioară), Emil Croitor (acordeon); un Recital vocal de Cellia Costea (soprano), Grecia, Vasilica Stoiciu-Frunză (pian), România, și Sergiu Mușat (clarinet); Gala lirică „Vivat Verdi”, cu participarea Capelei Corale Academice „Doina”, director artistic și prim-dirijor, Ilona Stepan, a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijor – Lorenzo Biagi, Italia, și a soliștilor: Carole Sidney Louis (Franța), Diana Gheorghiciuc (România), etc. La Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor putea fi admirate spectacolele: „Spărgătorul de nuci”, „Frumoasa din pădurea adormită” și spectacolul coregrafic „În căutarea legendei”, susținut de Baletul Național „Joc”. La Sala cu Orgă, vor evolua violonistul Ilian Gârneț și Orchestra Națională de Cameră, dirijor Nicolas Krauze. Tot la Sala cu Orgă va susține un spectacol organistul ceh, Pavel Černy. Pe 10 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac”, va avea loc spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”, cu participarea ansamblului de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, concert dedicat împlinirii a 85 de ani de la nașterea dirijorului Serghei Lunchevici.

Menționăm că, Festivalul se află la a 58-a ediție și se desfășoară în perioada 1-10 martie. Evenimentul este organizat de către Ministerul Culturii, în comun cu instituțiile concertistice din subordine.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică “Mărțișor” a avut loc în anul 1966 la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

Citește mai mult