Cultură

Mărțișorul, simbolul primăverii. Obiceiuri și tradiții

În timp ce zăpezile încep să se topească și natura se trezește din somnul iernii, o tradiție îndrăgită marchează începutul primăverii - mărțișorul. Cu rădăcini adânc înrădăcinate în cultura românească și în alte zone ale Europei de Est, mărțișorul este simbolul reînnoirii și al optimismului pentru zilele mai lungi și mai călduroase care se apropie.

Moldova 1
Sursa: Moldova 1

Obiceiul de a oferi și purta mărțișoare datează de secole, iar semnificația sa este una complexă. Mărțișorul, în forma sa tradițională, constă într-un mic obiect decorativ, adesea compus dintr-o panglică albă și roșie, simbolizând pacea și iubirea, dar și sângele și fertilitatea.

Legenda populară spune că firul mărțișorului ar fi tors de Baba Dochia în timp ce urca oile la munte. De aceea, simbolic, firul mărțișorului este firul anului, al tuturor zilelor de peste an.

Tradiția spune că mărțișorul este purtat în prima lună a primăverii, martie, până când apar primele semne ale naturii înfloritoare, ca un talisman norocos pentru cei care îl poartă. În plus față de panglicile tradiționale, mărțișoarele moderne includ adesea diverse elemente decorative, cum ar fi flori, clopoței sau figurine simbolice.

Prin oferirea și purtarea mărțișoarelor, oamenii celebrează trecerea de la iarnă la primăvară și transmit urări de sănătate, fericire și prosperitate celor dragi. De asemenea, mărțișorul este considerat un gest de respect și recunoștință față de femei, marcând Ziua Internațională a Femeii, care cade pe 8 martie.

În fiecare an, la 1 martie, în Republica Moldova este sărbătorit Mărțișorul, tradiție străveche care semnifică sosirea primăverii. În Republica Moldova sărbătoarea este marcată de deschiderea unui eveniment cultural de anvergură - Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”. Anul acesta inaugurarea Festivalului va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac”, în cadrul unui spectacol muzical-coregrafic, cu genericul „Vine, vine primăvara, mărțișor în toată țara”.

În ciuda schimbărilor sociale și tehnologice, tradiția mărțișorului continuă să fie una profund încorporată în cultura românească și este sărbătorită cu bucurie și entuziasm de către oameni din toate colțurile țării. Astfel, mărțișorul rămâne un simbol puternic al tradiției și al unității în comunitățile noastre.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult