„București și Chișinău, împreună prin Teatru”// Spectacolul „...Escu” de Tudor Mușatescu, prezentat în premieră la Chișinău
Astăzi și mâine, 2 și 3 martie, spectacolul „...Escu” de Tudor Mușatescu va fi prezentat în premieră la Chișinău ca parte a proiectului mai amplu intitulat „București și Chișinău, împreună prin Teatru”, în care Teatrul „Stela Popescu” din București și Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” au făcut schimb de spectacole și regizori încă de anul trecut.
Regizat de Alexandru Grecu și Cristian Șofron, spectacolul „...Escu” va avea o distribuție mixtă, aducând pe scenă actori importanți din ambele teatre.
Pavel Bartoș și Arcadie Răcilă, actori apreciați pentru contribuțiile lor în teatru, televiziune și film, vor aduce pe scenă personajul lui Decebal Necșulescu, rol pe care l-au abordat cu entuziasm.
În distribuție: Iorgu Langada – Viorel Păunescu / Ion Grosu, Traian Necșulescu – Cristi Neacșu / Alexandru Crîlov, Generalul Stamatescu – Sorin Aurel Sandu / Viorel Cornescu, Platon Stamatescu – Alexandru Floroiu / Daniel Ciobanu, Bébé Damian – Cătălin Frăsinescu / Eugen Matcovschi, Amélie – Irina Cărămizaru / Ludmia Gheorghiță, Miza General Stamatescu – Manuela Hărăbor / Elena Oleinic, Nina Damian – Crina Matei / Irina Rusu, Un comisar – Daniel Filipescu / Pavel Lupăcescu, Fane – Dorin Enache/ Constantin Ghilețchi, Pișlică – Petru Șuțu / Damian Donos, Mitzi – Ana – Maria Ivan / Olga Anghelici, Manole – Florentin Munteanu / Artiom Oleacu, Ana – Cristina Marin Neagu / Ira Cazac, Alegătorii - Petru Șuțu, Dorin Enache / Damian Donos, Constantin Ghilețchi.
Cristian Șofron, directorul Teatrului „Stela Popescu”, spune că atunci când Tudor Mușatescu s-a hotărât, la doar un an după succesul cu „Titanic Vals”, să scrie „...Escu”, în 1933, ducând mai departe povestea familiei lui Spirache/Decebal Necșulescu, probabil nu-și imagina cât de actuale aveau să pară situațiile pe care le-a creat prin limbajul dramatic, aproape un secol mai târziu.
„Într-un an electoral în România și în Republica Moldova, povestea din ”...Escu” dă o asemenea senzație de deja-vu, încât succesul de public în 2024 pare a fi indiscutabil. De la intriga politică la cea sentimentală, totul se poate schimba într-o clipă. Iar când în rolul principal, Decebal Necșulescu, joacă un actor de anvergură, precum Pavel Bartoș – unul dintre cei mai iubiți artiști ai generației sale, atât în România, cât și în Republica Moldova, cu o amplă activitate în teatru și televiziune – alături de minunații actori angajați și colaboratori ai Teatrului „Stela Popescu” și ai Teatrului „Satiricus”, și nu voi da niciun nume, pentru că sunt cu toții minunați, șansele de a construi un blockbuster sunt și mai mari”, a menționat Cristian Șofron, directorul Teatrului „Stela Popescu”.
„Spectacolul va fi pus în scenă de echipele artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton, cu siguranță de bun augur pentru viitorul relațiilor culturale între două capitale, București și Chișinău, două țări, România și Republica Moldova, unde se face teatru în aceeași limbă”, a precizat Cristian Șofron, directorul Teatrului „Stela Popescu”.
Alexandru Grecu, directorul Teatrului „Satiricus Ion Luca Caragiale”, relevă că teatrele „Satiricus” și „Stela Popescu” au făcut schimb de spectacole și regizori încă de anul trecut. Actualul spectacol „...Escu” are o distribuție mixtă, aducând pe scenă actori importanți din ambele teatre.
„Și acesta e cel mai mare câștig al nostru, comun, al actorilor, în primul rând, care au multe de învățat unii de la alții, reprezentând două școli de teatru oarecum diferite ca formă, însă foarte apropiate ca spirit”, conchide Alexandru Grecu.
De altfel, de la bun început actorii s-au arătat entuziasmați de oportunitatea de a colabora cu cele două teatre, realizând, după multe zile de repetiții intense și productive, un spectacol remarcabil, aducând în fața publicului chișinăuian sau bucureștean talentul și măiestria actorilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Premiera de la începutul lunii martie de la Chișinău, va fi urmată de spectacole la București la finalul lunii, pe 28, 29 și 31 martie, evenimentul fiind sprijinit de Primăria Municipiului Chișinău și Primăria Municipiului București, iar Moldova 1 este unul dintre partenerii media ai spectacolului.