Cultură

Compozitorul academician Eugen Doga, sărbătorit la împlinirea a 87 de ani

Marele compozitor și academician Eugen Doga a împlinit astăzi venerabila vârstă de 87 de ani. A fost sărbatorit de dimineață acasă de numeroși admiratori, inclusiv de președinta Maia Sandu. A urmat un eveniment omagial la Academia de Științe a Moldovei (AȘM), unde a fost lansată o carte despre creația compozitorului și au răsunat piese muzicale îndrăgite de reprezentanții diferitor generații.

facebook/ AȘM
Sursa: facebook/ AȘM

„Sunt foarte recunoscător mamei mele, Domnului Dumnezeu, fiindcă m-au îndreptat spre această muzică. Este un limbaj universal și am posibilitatea să comunic cu lumea. Muzica e o libertate, e un zbor, un soare, o primăvară. Ce este muzica? Muzica este o povară fericită fiindcă fără această povară nu simțeam rostul meu și eu prin muzică mi-am găsit rostul și mă bucur când acest rost este simțit, trăit, înțeles”, a spus Eugen Doga.

„Sărbătorim ziua de naștere a academicianului Eugen Doga. S-a născut la începutul primăverii, chiar în prima zi de primăvară, și eu cred că e un mare simbolism în acest fapt fiindcă începutul primăverii înseamnă dragoste, dragostea a fost cântată de Eugen Doga”, a declarat președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu.

Despre dragoste este și cartea „Doga și Eminescu”, o cercetare a profesorului Ion Gagim.

„Totul pornește de la dialogurile dragostei, peste 70 de creații ale lui Eugen Doga pe versurile lui Mihai Eminescu și ale Veronicăi Micle. Este vorba despre acest dialog ascuns, cum l-a numit maestrul Eugen Doga, între poezia Veronicăi și a lui Mihai Eminescu”, a punctat Ion Gagim, membru-corespondent al AȘM.

Fiecare dintre cei prezenți la eveniment are motive personale să îndrăgească creația marelui compozitor.

„Simt niște momente, sentimente aparte, când ascult această muzică. Pentru familia mea, la noi, la nuntă, primul dans a fost pe muzica lui Doga și până acum, când o auzim, vrem să dansăm acel dans”, afirmă Virgiliu Mărgineanu, președinte al Uniunii Cineaștilor din Moldova.

„Cred că este foarte emblematic pentru AȘM să răsune muzica, creațiile academicianului Eugen Doga, cu atât mai mult cu cât au adus-o vocile copiilor care sunt viitorul nostru”, spune dr. habilitat Liliana Condraticova.

„Creațiile lui Eugen Doga, niște bijuterii ale patrimoniului universal. Noi, copiii, suntem foarte bucuroși să interpretăm aceste creații.”;

„Cel mai tare îmi place Maria Mirabella, parcă mă întorc în copilăria mea plină de bucurie și fantezie”, spun copiii care-i interpretează creațiile.

De dimineață, Eugen Doga a fost omagiat acasă de elevii de la școala de muzică ce-i poartă numele, precum și de numeroși admiratori, inclusiv de președinta Maia Sandu.

„La mulți ani și vă mulțumim pentru muzica extraordinară care ne face viața mai frumoasă și pentru că sunteți cel mai important ambasador al Republicii Moldova. Vă admirăm mult pentru talent, dar și pentru pofta Dumneavoastră de viață”, a declarat șefa statului.

Reporter Moldova 1: - La început de primăvară ce le spuneți oamenilor?

Acad. Eugen Doga: - Să se bucure de viață, este un dar de la Dumnezeu.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra din stânga Nistrului.

facebook/ Eugen Doga
Sursa: facebook/ Eugen Doga
facebook/ Eugen Doga
Sursa: facebook/ Eugen Doga

Citește mai mult