„Mărțișor păstrat cu drag în muzeul lui Bulat” // O colecție de mărțișoare, expusă la Muzeul din Soroca
„Mărțișor păstrat cu drag în muzeul lui Bulat” - acesta este genericul expoziției deschise la început de primăvară în incinta Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din municipiul Soroca. Expoziția tematică, ajunsă la cea de-a doua ediție, găzduiește o colecție de 100 de mărțișoare cu o vechime de peste 50 de ani.
Se spune că mărțișorul păstrează amintirea și căldură celuia care l-a ținut la piept. Și fiecare mărțișor își are propria istorie.
Bunăoară, unul dintre exponate, numit „Mărțișorul călător” a stat împreună cu stăpâna sa, o soroceancă stabilită de mai mult de un deceniu în Italia. Revenit acasă, la Soroca, Mărțișorul și-a găsit locul potrivit în muzeu.
Alte trei mărțișoare au fost confecționate în anii 70 ai secolului trecut. Sunt din foi de pănușe albe și colorate în roșu. Erau păstrate între paginile unui ziar local datat cu anul 1975.
Alte mărțișoare din colecție sunt mărturie a vizitării muzeului de către oaspeți veniți din România.
„Fiecare mărțișor adunat și păstrat aici își are istoria sa. Mărțișorul cel mai vechi datează din anul 1975, are ceva ani. Sunt mărțișoare din pănușe, pănușa albă și pănușa colorată în roșu cu zeamă de sfeclă. Mai avem și mărțișoare care sunt o mărturie a copilăriei noastre”, a spus Elena Spinei, muzeografă.
„Am analizat că sunt mărțișoare vechi care le confecționam noi copii fiind și ceva a lipsit aici. Părinții noștri și noi nu aveam timp să confecționam mărțișoare. Luam două fire de ață, unul alb și altul roșu, îl răsuceam bine și le legam la mânuța fiecărui membru din familie și eram bucuroși o lună întreagă”, spune Maria Purice, profesoară.
„M-a impresionat că sunt multe mărțișoare confecționate manual, nu sunt artificiale și sunt din materiale naturale. Sunt frumoase, calitative. A fost depus în ele sufletul”, spune o elevă.
„Am venit cu elevii de la Colegiul de arte „N. Botgros”. Ne-au impresionat mărțișoarele confecționate din pănușe. E ceva nou, neobișnuit, frumos, ne aducem aminte de copilăria noastră, ne-a adus într-o țară de basme și legende, cu adevărat e ceva frumos și tradițional”, spune profesoara Tatiana Ruga.
„Mărțișor păstrat cu drag în muzeul lui Bulat” poate fi vizitată gratuit până la sfârșitul lunii martie.