Cultură

De la Sadova la Veneția: Experiența existențială și poetică a Eugeniei Bulat în cartea „Avatar venețian”

A fost și rămâne o voce distinctă și curajoasă a mișcării de eliberare națională, a fost și primul primar ales democratic în satul de baștină Sadova, a susținut tinerele talente, dar a trăit și drama dezrădăcinării, despărțirii de cei dragi. Vorbim despre distinsa poetă Eugenia Bulat care a fost nevoită să muncească într-un oraș din Europa, dar care și acolo a continuat să scrie poezie. De ziua mondială a scriitorilor, pe care o marcam pe 3 martie, vă povestim despre periplul existențial și poetic al Eugeniei Bulat pe care îl regăsim în cartea „Avatar venețian. Tripticul unui autoexil”, lansată la o librărie din capitală.

Faceboook / Eugenia Bulat
Sursa: Faceboook / Eugenia Bulat

Cartea „Avatar venețian” cu subtitlul „tripticul unui autoexil” cuprinde trei jurnale venețiene, scrise de Eugenia Bulat pe parcursul a 11 ani. Este cea mai valoroasă lucrare din viața poetei, una a căutărilor și suferinței.

„O carte scrisă în exod, în claustrare, este o carte scrisă dintr-o experiență existențială dusă până la limită. Lucrurile acestea se întâmplă într-un oraș unic în lume, Veneția. În carte oricine va regăsi femeile noastre, Anele noastre, e ceva care corespunde realităților pe care le-am văzut acolo”, a explicat scriitoarea.

Poezia Eugeniei Bulat este una totală, ea nu se citește, ci se trăiește, notează scriitorul italian Francesco Baldassi, iar criticul literar Nina Corcinschi afirmă că poezia, încărcată de tensiune, îndeamnă la reflecție.

„Este cea mai bine realizată carte de până acum a Eugeniei Bulat. Este o expresie a concentrării și esențializării creației poetice, o narațiune în versuri și microproze a peregrinărilor eului prin labirinturile propriului univers, prin lume și prin viață”, a remarcat directorul Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi.

„Este, de fapt, o sinteză a creației Eugeniei Bulat acest triptic Avatar venețian, în care vorbește și despre propriile drame sufletești atunci când a suportat îndepărtarea de țară și atunci când explorează în zonele nu doar ale cuvântului românesc și a dorului de casă, dar și al spațiului european, în genere, a valorilor europene”, a menționat poetul, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Hadârcă.

Cantautorul Victor Buruiană are amintiri de neuitat cu Eugenia Bulat din „zorii libertății noastre”.

„Acele lupte pe baricade, perioada de renaștere națională, anii 89, 90, 91, 92 când am umblat prin sate, mitinguri, diferite locuri unde eram amenințați să fim bătuți, dar ne spuneam cuvântul și cântecul. - Cum era Eugenia Bulat? - Foarte combativă, ea era liderul!”, a specificat Victor Buruiană.

Eugenia Bulat a susținut creativitatea tinerilor prin renumitul pe timpuri cenaclu și revista „Clipa Siderală”.

„Datorită doamnei Bulat, la un moment dat, am devenit premianta concursului național de poezie. Au fost publicate colecții de versuri scrise pe atunci, respectiv, identitatea de tânără poetă se datorează doamnei Bulat și profesoarei de română, doamna Postolache”, a spus fosta membră a cenaclului, Nicoleta Culava.

Experiența literară, pedagogică și de viață pe care a consacrat-o revistei „Clipa Siderală”, susținerii tinerei generații de oameni ai culturii și adevărului este tema cărții la care lucrează acum Eugenia Bulat.

Citește mai mult