Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Ion Tăbârță: Acum Federația Rusă ar prefera o pauză de război

Rusia în mod cert este un stat revizionist cu pretenții geopolitice și abordări din secolul XIX, dacă ne referim la felul cum își extinde influența. Opinia aparține expertului politic Ion Tăbârță și a fost făcută în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT”, de la Moldova 1. Expertul susține că Federația Rusă ar prefera acum o pauză de război, ca în perioada ulterioară să-și instaleze controlul în teritoriile ocupate și să efectueze exerciții de manipulare și de propagandă.

Radu Osipov: Rămânem „ÎN CONTEXT”. Comentatorul politic Ion Tăbârță este online. Am observat că președintele ucrainean Zelenski insistă de mai multă vreme pe faptul că Rusia are capacitatea să-și revină și, în cel mult opt ani, să înceapă alt război în spațiul fostei Uniuni Sovietice. Există semnale că ar putea îngheța războiul?

Ion Tăbârță: De fapt, președintele ucrainean Zelenski o spune, din păcate, din experiența tristă și tragică a poporului ucrainean. Or ceea ce avem în Ucraina putem spune că este a doua etapă a conflictului, a războiului de acolo. Pentru că prima etapă a fost în anii 2014-2015. Numai că atunci nu a fost un război pe față. Un război recunoscut de către Federația Rusă. Rusia ne spunea atunci că, de fapt, ce s-a întâmplat în Ucraina, ce se întâmplă în Est, în zona Donbasului, ar fi o problemă internă ucraineană, deși toată lumea înțelege că, de fapt, acele evenimente de acolo au fost provocate si alimentate de către Federația Rusă.

Ulterior, la opt ani, exact la opt ani, dacă e să vorbim în termenii cronologici ai președintelui ucrainean, Federația Rusă a declanșat un nou război. În mod cert, Federația Rusă ar prefera acum o pauză în război, dacă nu poate chiar în momentul dat, dar în perioada ulterioară, să stabilizeze, să controleze teritoriile ocupate, să meargă acele exerciții masive de manipulare și de propagandă, de ștergere a memoriei colective ca să le aducă în așa-numita lume rusă din punct de vedere ideologic. Ca, ulterior, să pregătească un alt război de cucerire fie că tot în Ucraina, fie că în alte state la care Federația Rusă are pretenții geopolitice.

Rusia în modul ei de acum, modelul lui Putin, în mod clar sau în mod cert, este un stat revizionist cu pretenții geopolitice și abordări de secolul al XIX-lea, dacă ne referim la modul cum tratează în a-și extinde influența geopolitică.

Radu Osipov: Domnule Tăbârță, președinta Sandu a vorbit despre regiunea transnistreană. Aceasta a fost tema zilei și la Chișinău, dar jurnaliștii internaționali au o predilecție pentru subiectul acesta. Acum, că s-a redus volumul știrilor alarmante despre Congresul de la Tiraspol, rămâne totuși un element interesant. 200 de mii de cetățeni ruși în Transnistria Rusia ar putea să-i folosească în calitate de avanpost împotriva Republicii Moldova?

Ion Tăbârță: În mod evident. Federația Rusă va face referire la așa-numita „lume rusă” sau „russkii mir” sau „Novorosia”. În mod evident, Federația Rusă va opera cu acești cetățeni ruși care, apropo, să nu uităm că 300 și ceva de mii din ei sunt și cetățeni cu acte în regulă ai Republicii Moldova. Toți, de fapt, sunt cetățeni ai Republicii Moldova, însă peste 300 și ceva de mii din ei sunt cetățeni cu acte în regulă, așa că, din acest punct de vedere, dacă se merge după această numerologie, Chișinăul are mai mult drept și are și legitimitate să apere acești cetățeni.

Dar în mod evident Federația Rusă speculează cu așa-numiții etnici ruși. Ne aducem aminte ce era în anii 90 sau chiar după privind etnicii ruși din statele baltice, care exact același lucru spuneau, că sunt discriminați, că e genocid lingvistic, că nu sunt considerați de oameni, de cetățeni numai pentru că cei de acolo nu doreau să învețe limba estoniană sau limba letonă. Ulterior, după ce au acceptat acei etnici ruși să învețe limbile statelor în care locuiesc, ei cumva au uitat de „russkii mir” și nu mai vor nicăieri în niciun fel de „russkii mir”.

Chiar același oraș Narva în care 90 de procente este populație de etnici ruși, dar nici unul nu vrea în Federația Rusă. Dar Rusia speculează cu acești etnici ai săi pentru a-și acoperi anumite acțiuni geopolitice. În primăvara-vara anului 2022, ei chiar prin Ambasada Moldovei la Chișinău au făcut mai multe apeluri: dacă etnicii ruși sunt discriminați în Republica Moldova, să se adreseze la Ambasadă.

Radu Osipov: Și astăzi este în antetul site-ului Ambasadei cu litere mari: „Adresați-vă la noi dacă sunteți discriminați în Republica Moldova”. Domnule Tăbârță, vă mulțumesc pentru această intervenție și vă mai așteptăm „ÎN CONTEXT”.

Citește mai mult