Cultură

„Mărțișor în toată lumea" - începe un turneu al TNME în comunități din diasporă

„Mărțișor în toată lumea", sub acest generic în mai multe comunități din diasporă are loc o serie de evenimente culturale, organizate de Guvernul Republicii Moldova. Astăzi, actorii de la Teatrul Național „Mihai Eminescu" (TNME), implicați în spectacolul „Steaua fără nume", au luat avionul pentru prima destinație - Portugalia. Echipa noastră a surprins emoțiile protagoniștilor spectacolului la sediul teatrului, înainte de plecarea spre aeroport.

facebook/ Teatrul National „Mihai Eminescu”
Sursa: facebook/ Teatrul National „Mihai Eminescu”

După ce și-au verificat pașapoartele și i-au îmbrățișat pe cei care rămân acasă, actorii au mers spre aeroport, de unde au luat zborul spre Portugalia, unde va avea loc primul spectacol.

„E „Steaua fără nume", e norocul nostru c-a fost ales acest spectacol sau, poate, nu e o simplă coincidență că este un autor român, o poveste de dragoste. Or noi toți avem nevoie de povești, avem nevoie să ne oprim. Or „Steaua fără nume" este oportunitatea să te oprești și, preț de două ore, să trăiești o poveste de dragoste”, susține actrița Diana Decuseară.

Traseul celor zece spectacole este impresionant: Portugalia, Germania, Spania, Italia, Franța, Marea Britanie, Irlanda și Belgia.

Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, spune că acest turneu este de fapt continuarea proiectului de anul trecut „Diplomație culturală" - „Mărțișor în toată lumea".

„Suntem recunoscători Guvernului pentru inițierea acestui proiect al diplomației culturale, „Mărțișor în toată lumea", Ministerului Culturii, Ministerului de Externe și Biroului pentru Relații cu diaspora, care au făcut ca un vis să devină realitate.”

Dincolo de responsabilitatea de a juca în Europa, actorii au și motive personale.

„Voi avea marea plăcere să întâlnesc prietenii mei din copilărie, pe cineva care-i rătăcit în Germania, pe cineva rătăcit în Franța. În acest turneu s-a investit multă căldură de o echipă extraordinară de la Biroul Relații cu Diaspora și fiecare ambasadă, fiecare comunitate din țările unde mergem s-a implicat enorm”, menționează actorul Ghenadie Gâlcă.

Alexandru Pleșca are un rol important în „Steaua fără nume".

„Acest Pașcu, personajul meu, aduce cartea de 22 de mii de lei pe care o caută demult timp domnul profesor Miroiu și de la această carte începe acea idilă între profesor și Mona, sper să avem succes și sunt sigur de asta.”

„Se joacă bine atunci când ai pentru cine. Deci, ne dorim săli frumoase, oameni frumoși - am văzut pe rețele că lumea vă așteaptă. Și eu am văzut, sper chiar așa să fie. Să nu fie în zadar acest efort depus de multă lume”, conchide Alexandru Cozub, regizorul spectacolului. .

Prima reprezentație a spectacolului „Steaua fără nume" va avea loc miercuri, 6 martie, la Cascais, Portugalia.

Citește mai mult