Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Mihai Isac: În an electoral, Rusia va folosi orice mijloace pentru a pune la îndoială capacitatea autorităților de a guverna țara

Federația Rusă va folosi orice mijloace neconstituționale, inclusiv financiare ilegale, pentru a pune la îndoială capacitatea autorităților constituționale din Republica Moldova de a guverna țara. Avertismentele șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au loc într-un moment cheie, deoarece suntem în an electoral, cu alegeri prezidențiale, precum și Referendumul pentru Uniunea Europeană, iar la anul va avea loc un scrutin parlamentar. Constatarea aparține expertului în politică externă, Mihai Isac, și a fost făcută în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1.

Radu Osipov: Rămânem „ÎN CONTEXT”. Mihai Isac, expert în spațiul Mării Negre, este în platoul Moldova 1. Am observat în raportul desfășurat al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) o teză interesantă: Federația Rusă reanimă partidele stataliste sau suveraniste cu abordări pseudo naționaliste de genul „prin noi înșine”, „Moldova nu are nevoie de nimeni”. Străinii ar conspira împotriva Republicii Moldova, neutralitatea este importantă. Și sunt într-adevăr semnale pentru că au fost reanimați unii politicieni pe care nu i-am văzut demult în spațiul public. Au fost scoși de la naftalină, dar mai degrabă, cum credeți, ar fi un rol de derutare a electoratului? Pentru că, probabil, nu au capacitatea să creeze o opinie publică. Și ar fi din nou o metodă a Rusiei când lansează mai multe piste false, mai multe versiuni privind realitatea și sunt, de fapt, niște idei subversive pentru ca lumea să nu mai înțeleagă într-un final nimic.

Mihai Isac: Moscova ne-a învățat că lucrează pe mai multe fronturi, atât în interiorul Republicii Moldova, cât și pe plan extern împotriva Republicii Moldova. Desigur, faptul că au fost scoși de la naftalina anumiți factori politici, inclusiv foști premieri care nu au mai avut funcții publice de peste un deceniu sau alți factori din diferite perioade politice ale Republicii Moldova, trezește îngrijorare în cadrul Serviciului de Informații din Republica Moldova. Dar faptul că aceste avertismente au fost făcute chiar astăzi arată capacitatea statului Republica Moldova de a răspunde în mod direct unor astfel de amenințări.

Desigur, nu putem să închidem ochii sau să lăsăm garda jos în fața unor astfel de manevre. Federația Rusă ne-a obișnuit că va folosi orice mijloace neconstituționale, inclusiv mijloace financiare ilegale, pentru a pune la îndoială capacitatea autorităților constituționale de a guverna țara. Avertismentul șefului Serviciului de Informații și Securitate vine într-un moment cheie, având în vedere faptul că avem și un an electoral, cu alegeri prezidențiale, precum și Referendumul pentru Uniunea Europeană, iar la anul avem alegeri parlamentare.

Radu Osipov: A spus șeful SIS și despre pagini anonime pe rețele, pe unele le-am arătat „ÎN CONTEXT” și am observat anumite narațiuni românofobe, care promovau chiar ura împotriva României, pentru că emoția este cea mai molipsitoare. Cât de periculoase sunt aceste teze în Republica Moldova și mai ales că au un teren fertil pentru că au fost înrădăcinate aici de puterea sovietică?

Mihai Isac: Din păcate, propaganda sovietică și propaganda rusă post-sovietică sunt practic aceleași lucruri. Reimperializarea politicii externe a Federației Ruse folosește din plin mijloacele moderne pentru a ataca obiectivele sale în Republica Moldova. Este unul din principalele obiective ale operațiunilor speciale ale Federației Ruse.

Șeful SIS a spus în mod clar și în anumite rețele sociale, dacă luăm, de exemplu, TikTok, care se află sub controlul Partidului Comunist Chinez, nu are niciun mecanism de a opri astfel de atacuri etnice sau împotriva unei țări. Iar faptul că foarte multe persoane care înainte făceau propagandă pe Facebook acum fac propagandă și pe TikTok sau pe alte rețele, Telegram este deja o sursă bine cunoscută de dezinformare, trebuie să îngrijoreze autoritățile de la Chișinău care ar trebui să ia în considerare posibilitatea implementării unei legislații după model european sau după modelul altor parteneri pentru a încerca cât de cât să domolească această ură interetnică care vine la noi prin intermediul acestor rețele sociale.

Desigur, românofobia este o caracteristică a politicii rusești în Republica Moldova și nu numai. Și este de așteptat ca, odată cu apropierea datei alegerilor și datei Referendumului, să avem o intensificare a unor astfel de acțiuni.

Fără îndoială, aceste acțiuni încalcă atât legislația națională a Republicii Moldova, chemând la ură interetnică, cât și legislația internațională în domeniul drepturilor omului. Deci rămâne de văzut cum vor reacționa autoritățile de la Chișinău, dar desigur este nevoie de a menține un contact și de a avea un dialog cu companiile care furnizează aceste servicii de rețele sociale META sau Instagram.

Radu Osipov: A existat o tentativă. Cel puțin Guvernul s-a adresat împreună cu alți premieri din Europa Centrală și de Est companiei META pentru a face un update algoritmilor și să vadă anumite narațiuni de propagandă rusă în Republica Moldova și nu doar, pentru că Rusia, într-adevăr, cultivă aceste semințe de propagandă în toată regiunea.

Mihai Isac: Da, este o problemă la nivel global, pentru că și în alte zone putem spune India, Birmania, Sri Lanka vedem folosirea META sau a altor rețele sociale, dar inclusiv TikTok care a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani pentru răspândirea de teorii ale conspirației...

Radu Osipov: Sunt diferite profilurile celor care sunt utilizatori META: Facebook, Instagram și TikTok, poate coincid în cazul Instagram și TikTok. De obicei, persoanele în vârstă sunt pe Facebook.

Mihai Isac: De acord, dar centrul de comandă este același, indiferent că avem un TikTok care se adresează nu numai celor mai tineri, dar deja și foarte multe persoane care în general foloseau Facebook acum folosesc TikTok, datorită ușurinței cu care se folosește și apetenței pentru like-uri.

Radu Osipov: Într-adevăr, e o aplicație molipsitoare, pentru că am încercat și eu să dau scroll și nu observi cum trece timpul. De aceea am șters aplicația, pentru că de multe ori e o pierdere de timp.

Mihai Isac: Desigur, este o pierdere de timp. Dar este și o aplicație periculoasă. Deja mai multe state au interzis această aplicație pe telefoanele de serviciu ale persoanelor din administrație, din armată sau din poliția din diferite state. Au existat inclusiv audieri în cadrul Senatului american cu privire la pericolul TikTok pentru securitatea națională americană și la nivelul Uniunii Europene. Sunt analizate diferite posibilități de a implementa unele pachete legislative menite să protejeze utilizatorii din spațiul Uniunii Europene.

Radu Osipov: Vreau să mai discutăm despre două elemente importante. Regionalizarea e un element pe care insistă Rusia. Înainte să intrăm în emisiune am văzut și decizia Curții Constituționale, Autonomia Găgăuză rămâne cu privilegiul TVA. Este regionalizarea o pistă falsă? Și vedem că există anumite idei la Comrat, care parcă alunecă mai mult spre separatism decât spre descentralizare, care de fapt este un principiu european după care se ghidează comunitățile locale din Uniunea Europeană.

Mihai Isac: Descentralizarea stă la baza dezvoltării multor regiuni europene. Sunt foarte multe țări unde, după un proces clar de descentralizare, deci nu de separare, dar de descentralizare, multe regiuni au reușit să își gestioneze mai bine resursele și s-au dezvoltat.

Dar, desigur, de la Comrat vedem cum bate un vânt al separatismului. Astfel de declarații, astfel de strategii aplicate de cei de la Comrat sunt clar susținute de o entitate statală și aici ne referim la Federația Rusă.

Și, din păcate, odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și mai ales a referendumului, după cum spunea și șeful SIS, referendumul să fie o țintă, în regiunea găgăuză și nu numai, dar și în alte regiuni din Republica Moldova vom asista la tot felul de demersuri pentru a submina autoritatea constituțională a Chișinăului.

Desigur, în Găgăuzia este o poveste veche, iar elitele locale, îmbătate de această nouă susținere din partea Federației Ruse și „mânjite” cu banii unui oligarh fugit pe malul Mediteranei, trădează interesele poporului găgăuz.

Pentru că în acest moment oricine se duce în Comrat poate să vadă cu ochiul liber că Autonomia Găgăuză este o închisoare unde are loc deznaționalizarea poporului găgăuz. Și este foarte simplu. Te poți uita pe comunicatele de presă ale actualei guvernatoare de la Comrat care sunt strict în limba rusă. În toate discursurile sale din interiorul Găgăuziei folosește în exclusivitate limba rusă.

Radu Osipov: Probabil, ea nu vorbește limba găgăuză.

Mihai Isac: Vorbește limba găgăuză, poate nu vorbește la un nivel academic, dar cunoaște limba găgăuză. Chiar satul Etulia, de unde se trage dânsa, este o comunitate unde se mai păstrează, cel puțin la nivelul generației bătrâne, vechea limbă găgăuză.

Dar faptul că în acest moment în Găgăuzia are loc prin această legislație care există și prin faptul că timp de peste trei decenii nu au fost luate anumite măsuri pentru aducerea acestei legislații în spațiul constituțional corect al Republicii Moldova, asistăm la deznaționalizarea treptată a poporului găgăuz încălcând de fapt motivele pentru care această autonomie a fost înființată.

Și, din păcate, vedem că procesul de rusificare continuă și în cadrul altor minorități și aici vedem minoritatea bulgară, minoritatea ucraineană.

Și m-am bucurat când am văzut faptul că există multe cereri din partea unor persoane care doresc să învețe limba română. Statul trebuie să găsească, să facă apel, inclusiv la parteneri, poate și la societatea civilă, pentru a găsi modalități ca toți doritorii care vor să învețe limba română (peste o mie de persoane din regiunea găgăuză, de pildă, vor să participe) să aibă această capacitate de a învăța limba română.

Radu Osipov: Un alt element important, compromiterea referendumului, deturnarea aderării la Uniunea Europeană și scria în raportul SIS despre decepționare. Electoratul de dreapta, unioniștii și euro-optimiștii sunt văzuți de mulți comentatori politici de la Chișinău drept un electorat sensibil, care devine pasiv după unele dezamăgiri. Și acest lucru am putea spune că l-am văzut în practică. Dacă la sfârșitul anilor 80 - începutul anilor 90, a existat acel entuziasm de apropiere de România și îndepărtare de Rusia, au urmat apoi agrarienii pe fundalul crizei economice și a fost un schimb de guvernări pro- și anti- europene. Cât de periculos în acest context este elementul decepționării, pentru că avem acum o fereastră de oportunitate și nu știm dacă va fi deschisă, de exemplu, peste patru sau opt ani?

Mihai Isac: Desigur, este o oboseală și din cauza acestui mod de a face reformă care nu dă rezultatele dorite. Este clar că toată populația Republicii Moldova, indiferent dacă este majoritate românească sau minorități, etnici găgăuzi, bulgari, ucraineni, toți doresc să trăiască într-o societate corectă, într-o societate unde nu este corupție. Din păcate, eforturile de a face reformă nu pot să dureze doar câțiva ani. Este un proces generațional, este un proces și de educație. Practic, lupta anticorupție începe cu fiecare dintre noi.

Dar, da, există acest pericol și, desigur, vedem deja multe încercări de deturnare a acestui referendum prin încercări de a introduce și întrebări despre o eventuală neutralitate sau despre alte probleme, despre nevânzarea pământului, despre foarte multe chestiuni care în acest moment nici măcar nu au fost negociate cu Uniunea Europeană. Vedem dorința oponenților integrării europene de a folosi toate mijloacele, inclusiv această deziluzie din partea unei părți a electoratului, precum și faptul că o mare parte din electoratul de dreapta este plecată din Republica Moldova în state europene, unde vede cu ochii săi cât de bună este Uniunea Europeană. Și atunci este un pericol ca apelurile la boicot să aibă anumite efecte, mai ales în diferite regiuni. Am văzut capacitatea unor partide finanțate din fonduri ilegale de către un oligarh fugit pe malul Mediteranei de a bloca alegerile la nivel local în diferite sate, unde am văzut că lumea nu s-a dus la vot, mai mult sau mai puțin, chiar împiedicată de reprezentanți ai acestor forțe politice. Ne putem aștepta la o serie de încercări în acest sens, dar sperăm că o să fie bine.

Radu Osipov: Vă mulțumesc mult pentru această conversație. Vă mai așteptăm „ÎN CONTEXT”.

Mihai Isac: Și eu vă mulțumesc.

Citește mai mult