Postul vamal Sculeni, inaugurat după reconstrucție și modernizare
Lucrările de modernizare la Postul Vamal Sculeni au fost finalizate. Acum trecerea de frontieră este mai modernă, are mai multe piste, iar timpul de așteptare este mai mic. Astăzi a avut loc inaugurarea, unde au participat mai mulți oficiali din țara noastră și din România. Autoritățile au anunțat că nu se opresc aici și urmează renovarea altor posturi vamale.
„La Sculeni este practic o construcție nouă a postului vamal, întrucât din postul vamal vechi a rămas doar această clădire și acoperișul. În rest, totul a fost reconstruit din nou. A fost extinsă suprafața de la 2,3 hectare, care era anterior, acum avem 4,9 hectare, este suprafața postului”, a declarat directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.
Șoferii spun că acum, timpul de trecere al frontierei s-a redus semnificativ.
„Acum nu este aglomerat, foarte ușor se circulă, e foarte bine. - Înainte cât trebuia să așteptați? - Nu mult, dar jumătate de oră. - Dar acum care este timpul de așteptare? - 10 minute, cinci minute”.
„Era foarte mică și se formau cozi. Acum este foarte bine, extraordinar. În 5-10 minute trecem. - Dar înainte? - Înainte și jumătate de oră, o oră, chiar și două”.
„Des circul, că am copil la Iași. Acum este mai bine, sunt mai multe benzi și sperăm să trecem mai repede”.
Pe viitor, autoritățile își propun să aplice un control comun. Următorul punct de trecere care va fi modernizat este cel de la Leușeni.
„Acest punct de trecere corespunde și poate să fie următorul punct unde noi vom implementa astfel de control. Avem o infrastructură care corespunde pe deplin. Cred că partea româna va veni pe partea Republicii Moldova, dar acestea sunt niște discuții tehnice care vor fi discutate înainte de implementare”, a relatat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
„Acest proiect este unul mai mare, vorbim de trei puncte de trecere a frontierei, vorbim de Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești. Proiectul în general este de opt milioane de euro. Contribuția Uniunii Europene este de trei milioane de euro și vorbim de cinci milioane de euro contribuția de la stat. Doar pentru acest proiect s-au utilizat 120 milioane de lei”, a menționat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.
„Pe partea vizibilă, ceea ce am văzut și m-a impresionat este un post modernizat, am văzut echipamente moderne, am văzut mai multe piste care vor contribui pentru a facilita traficul de mașini”, a spus ambasadorul UE în R. Moldova , Janis Mazeiks.
Lucrările de reparație au început în anul 2022, iar valoarea totală a proiectului este de șase milioane de euro.