Cultură

Scriitorii abordează subiecte despre activitatea artistică în cadrul „Dialogurilor culturale”

Dialoguri culturale la Casa Scriitorilor, astfel este intitulată seria de întâlniri și dezbateri pe teme de actualitate, lansată de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Primul invitat a fost ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Aria problemelor abordate a fost una diversă, pornind de la statutul uniunilor de creație, fondul culturii, finanțarea proiectelor culturale, achiziția de carte și promovarea valorilor naționale.

„Scriitorii vor ceea ce au vrut dintotdeauna, cunoașteți efortul, demersul lor pentru valorile naționale, pentru adevăratele valori. Consider că este timpul să le reactualizăm în noua societate atât de tulburată”, a subliniat Lucreția Bârlădeanu, scriitoare.

„S-au adunat foarte multe probleme ce țin de statutul existenței scriitorilor în societate, a imaginii scriitorilor în societate, pentru că ne confruntăm cu o teribilă criză a culturii în genere, criza cărții, criza lecturii și alte probleme ce țin de viața Uniunii Scriitorilor și a oamenilor de creație”, a accentuat Arcadie Suceveanu, scriitor.

Asemenea dialoguri sunt foarte necesare, spun scriitorii, menționând că breasla are mari așteptări.

„Aștept să vă spun o problemă foarte mare, ca Ministerul să poată procura mai multe cărți de la scriitori pentru că ei editează și cărțile rămân în afara bibliotecilor”, a spus Marcela Mardare, scriitoare.

Și moderatorii evenimentului, scriitorii Teo Chiriac și Val Butnaru, au adus în atenția celor prezenți probleme de actualitate.

„Relațiile dintre uniunile de creație și Ministerul Culturii, respectiv cu societatea noastră, rolul omului de creație, rolul uniunilor de creație, legislația privind finanțarea literaturii, culturii, proiectelor culturale și editoriale trebuie revizuite”, a spus Teo Chiriac, președinte al Uniunii Scriitorilor.

Este esențială stabilirea raportului între stat și uniunile de creație, a menționat protagonistul evenimentului.

„Din păcate, astăzi statutul uniunilor de creație este un statut de ONG, asociație obștească. Avem nevoie de o organizație a breslei cu care Ministerul, statul ar putea să dialogheze, am putea să elaborăm împreună pașii necesari spre o gestionare mai bună a domeniului”, a menționat Sergiu Prodan, ministrul Culturii.

Tema următoarei întâlniri la dezbaterile culturale de la Casa Scriitorilor este diplomația culturală, traducerea și editarea cărții naționale în străinătate.

Citește mai mult