Tradiții păstrate la Soroca. Elevii Liceului Teoretic „Ion Creangă” au participat la o șezătoare ca pe timpuri
Tradițiile străvechi au prins viață la Liceul Teoretic „Ion Creangă" din municipiul Soroca. De la mic la mare, atât elevii, cât și pedagogii au participat la o șezătoare ca pe timpuri, cu tradiții și obiceiuri, cu folclor autentic adunat din strămoși.
Au croșetat, au tors fuiorul, au împletit și au cântat. Astfel, tradițiile străvechi, unele acoperite de uitare, au fost readuse la viață. În cadrul evenimentului, au răsunat piese folclorice autentice adunate de prin satele din nordul țării, care sunt bogăția neamului păstrată la loc de cinste până astăzi.
„În cadrul acestei șezători am avut scopul de a arăta cum au fost șezătorile cu mult timp în urmă. Este foarte bine, ele sunt păstrate și continuate dar nu în foarte multe localități, dar din fericire, la noi este păstrată”.
„Astăzi în scenă am adus o șezătoare cu tradiții și obiceiuri strămoșești, am văzut cum făceau în trecut cunoștință bunicii și străbunii noștri, cum lucrau împreuna și cum dansau la șezătoare. Am adus în fața tinerii generații tot ceea ce înseamnă tradiții și obiceiuri strămoșești”.
„Noi am încercat copiilor să le arătăm fiindcă e bine să cunoască niște momente frumoase, de unde a început totul, dar câte ceva din puținul care l-am găsit și noi, am căutat pe la bunei, străbunei care și cum am putut lucruri vechi ca să le arătăm copiilor care este furca, lâna toarsă”, a declarat profesoara Veronica Baltă.
„Pe ceea ce ne-am axat cel mai mult a fost transmiterea următoarelor generații a tradițiilor și obiceiurilor din moși-strămoși. Această zestre a fost adunată de la cadrele care sunt implicate în această activitate”, a relatat profesoara Veronica Guțu.
Organizatorii evenimentului au încercat să reconstituie atmosfera șezătorilor de altă dată. Participanții mai în vârstă și-au adus aminte cu nostalgie de serile petrecute la șezători, cu mulți ani în urmă, alături de părinți și bunici.