La Muzeul Național al Literaturii Române a fost vernisată expoziția „25 de voci feminine în literatura română"
„25 de voci feminine în literatura română" este numele unei expoziții, inaugurate astăzi la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR). Evenimentul aduce în actualitate activitatea literară a 25 de poete și prozatoare române prin cărți, manuscrise, scrisori, fotografii și artă plastică.
Ideea unei expoziții ce ar aduce în prim plan creativitatea, sensibilitatea, frumusețea a 25 de voci feminine de pe ambele maluri ale Prutului, a fost una binevenită.
„Istoria literaturii are un șir de autoare, de scriioare care au contribuit principial și esențial la dezvoltarea literaturii și am zis să organizăm o expoziție dedicată unor nume, doar 25 de voci feminine, ele sunt mult mai multe”, a relevat Maria Șleahtițchi, director al Muzeului Național al Literaturii Române.
„Și chiar dacă o să vedem poete, cărți de diferite curente literare, din diferite epoci istorice - toate sunt importante. Fiecare a avut ceva de spus în literatură. În vitrine avem Ana Blandiana și Ludmila Sobiețchi, și Constanța Buzea, și Carmen Silva”, a precizat Cezaria Vasilachi, curatorul expoziției.
Pentru această expoziție, pictorul Nicolae Curoșu a realizat câtevă copii în acuarelă de pe vechi fotografii ale unor scriitoare. Cu inspirație a lucrat la portretul Reginei Elisabeta a României cu pseudonimul literar Carmen Silva.
„A fost Regina României, a avut vestimentație națională și asta m-a inspirat cel mai mult și plus la asta, nu am știut de așa regină, n-am avut idee de ea. Iată expoziția aceasta mi-a adus aminte”, a spus artistul plastic Nicolae Curoșu.
Expoziția prezintă opinii ale exegeților, cărți, fotografii, obiecte personale, manuscrise, semnate de nume importante ale literaturii române.
„O expoziție pentru care trebuie să-ți faci timp s-o studiezi mai amănunțit pentru că de la Regina Elisabeta a Românei până la Marcela Benea, poeta noastră de dincoace de Prut, e o galerie frumoasă de nume. Nu doar poete, dar și prozatoare, mă gândesc la Lidia Istrati, Ariadna Șalari, Ana Lupan, Vera Malev. Mi se pare o contribuție inestimabilă la patrimoniul general al literaturii române”, a remarcat scriitorul Vitalie Ciobanu.
Și Vladimir Beșleagă privea cu atenție chipurile scriitoarelor.
„Văd colege pe care le-am cunoscut, care au lucrat în literatură, au făcut lucruri frumoase. Expoziția este binevenită, numai să avem spectatori, pentru că noi organizăm expoziții, dar nu vine nimeni să le vadă. Dacă îți cunoști trecutul, îți cunoști istoria, îți cunoști destinul, îți cunoști neamul și cultura”, a subliniat scriitorul Vladimir Beșleagă.
Expoziția „25 de voci feminine în literatura română" va avea continuitate cu alte nume reprezentative pentru literatura română.