Politic

BCS a inițiat consultări la Parlament privind oportunitatea desfășurării referendumului de aderare a R. Moldova la UE

Socialiștii sunt împotriva organizării referendumului proeuropean. BCS a organizat consultări la Parlament, deși inițial a refuzat să meargă la Președinție. PSRM încearcă să obțină cât mai multe păreri, dacă este posibilă organizarea alegerilor prezidențiale și a referendumului în aceeași zi. Cel puțin, Constituția permite. Așadar, e o chestiune de oportunitate politică, fie ești pro, fie contra. Iar socialiștii și comuniștii nu susțin această oportunitate de a organiza referendumul constituțional.

Vlad Bătrîncea // Telegram
Sursa: Vlad Bătrîncea // Telegram

„Vă mulțumesc mult că ați acceptat invitația la această masă rotundă inițiată de noi. Considerăm că Parlamentul Republicii Moldova este cea mai bună instituție să avem o dezbatere argumentată, profesionistă și foarte dechisă, tranșantă pe subiecte de interes național, cum sunt alegerile prezidențiale, este referendumul constituțional inițiat de doamna Sandu. Că ceea ce a avut loc în clădirea prezidențială, considerăm că nu a fost o consultare publică, deoarece o consultare publică ar prevedea consultarea unei idei înainte de a o aproba sau de a o iniția”, a declarat deputatul socialist Vlad Bătrîncea, vicepreședinte al Parlamentului.

„Pe asemenea probleme să avem un consens larg. Consensul larg nu presupune existența unei majorități parlamentare. Consensul larg presupune găsirea unui compromis, atât pe platforma parlamentară între toate forțele politice, cât și pe platformele extraparlamentare, aici ne referim și la partidele politice, cât și la societatea per ansamblu”, a declarat Maxim Lebedinschi, jurist, Uniunea Juriștilor.

Fostul președinte Vladimir Voronin a vorbit în limba rusă în semn de protest față de hotărârea Curții Constituționale, care a confirmat statutul limbii române în toate legile Republicii Moldova.

„Dar eu nu posed limba română, care ei spun că noi suntem români și vorbim limba română, eu am să vorbesc în limba rusă”, a declarat Voronin, continuându-și discursul în limba rusă.

„Care este ideea de bază a puterii să desfășoare acest referendum? Să-și pătreze funcțiile cu orice preț, cu eforturi externe și interne”, a opinat Voronin.

„O să-i dau dreptate domnului Boțan, care a citit atent platforma politică a partidului socialiștilor, aprobată la congres în luna decembrie, și a spus: „Opoziția spune referendum”. Și noi considerăm că doar poporul trebuie să ia decizii referitoare la așa subiecte importante, cum este unde vrem să ne mișcăm geopolitic, dar astfel de subiecte care țin de ideologia politică nu pot fi introduse în constituție”, a spus Igor Dodon, secretarul Comitetului Executiv al PSRM.

„Dacă vorbim de legalitate, e legal, pentru că Parlamentul a modificat articolul 184/2 și e legal. Poate fi un referendum organizat în aceeași zi cu alegerile, potrivit Constituției. Da, noi am avut două exemple: 23 mai 1999 și 24 februarie 2019”, a declarat comentatorul politic Igor Boțan.

„Și prin hotărârea sa Curtea Constituțională a reținut că organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în statele europene și raționamentul combinării acestora poate fi determinat de necesitatea reducerii cheltuielilor”, a declarat Angelica Caraman, președinta CEC.

Potrivit unui aviz al Curții Constituționale, desfășurarea alegerilor și referendumului în aceeași zi ar putea genera confuzie, totuși această procedură nu încalcă Legea Supremă.

Parlamentul a amendat noul Cod electoral, astfel încât alegerile parlamentare sau cele prezidențiale pot fi organizate în aceeași zi cu referendumul proeuropean.

Luna trecută, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a organizat consultări cu partidele politice privind desfășurarea referendumului de aderare a Republicii Moldova la UE, însă socialiștii nu au acceptat invitația.

Citește mai mult