Evoluția medicinei în Basarabia: Expoziție dedicată lui Toma Ciorbă, promotorul sănătății și inovației
„Renaștere Medicală în Basarabia: Toma Ciorbă și evoluția Sistemului Medical la răscrucea secolelor XIX-XX" a fost genericul unei expoziții consacrate celebrului medic Toma Ciorbă, cu prilejul aniversării a 160-a de la naștere. Evenimentul a fost organizat de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, în colaborare cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă" și Agenția Națională a Arhivelor.
„Toma Ciorbă a fost pionierul medicinei în Basarabia, care pentru prima dată în istoria Basarabiei a zidit un spital care astăzi îi poartă numele și care a introdus vaccinul. Omul acesta a vrut să facă mult pentru orașul lui natal, el aici s-a născut”, declară Liubovi Coșman, muzeograf.
Cu pasiune și competență au evocat medicii-savanți contemporani faptele ilustrului medic basarabean Toma Ciorbă, care s-a aflat la temelia medicinei în Basarabia.
„A absolvit facultatea în 1892, în 93 a revenit la Chișinău și, într-un termen foarte scurt, a făcut proiectul spitalului. Doar în trei ani el a reușit de la concept până la proiectarea și construcția spitalului, care este construit din donații. Avea doar 32 de ani când a finisat spitalul”, spune Tiberiu Holban, profesor universitar.
„A fost un om modest, a fost un om cult, inteligent. Mai era numit medicul săracilor. Da! Din motiv că spitalul a fost organizat pentru oameni săraci. El, într-adevăr, uneori și medicamente le procura”, mărturisește Valentina Potîng-Rașcov, conferențiar universitar.
„A fost o personalitate care s-a axat pe mai multe lucruri, a fost medic sanitar în Chișinău. Cu ajutorul lui a fost făcută canalizarea și apeductul în Chișinău. A deschis multe centre de vaccinare, a avut o colaborare cu toate instituțiile medicale din regiune și cu Franța”, specifică Sergiu Vasilița, directorul Spitalului „Toma Ciorbă”.
La Agenția Națională a Arhivelor, dar și în articolele cercetătorilor, medicii de astăzi descoperă fapte curioase despre Toma Ciorbă.
„Iurie Colesnic scrie: ”Unul din pilonii medicinei basarabene" și un lucru nou pe care l-am aflat eu și care puțini îl cunosc este că Toma Ciorbă l-a ajutat pe doctorul Kotovaski, medic-șef al spitalului de psihiatrie să construiască spitalul din Costiujeni”, spune Victor Pântea, doctor habilitat.
„Adevărat om al neamului și cel care a contribuit la fondarea serviciului de boli infecțioase. Lucra ca microbiolog, ca patomorfolog, ca medic-infecționist, cerceta și elabora noi metode de tratament”, declară Gheorghe Plăcintă, doctor habilitat.
Toma Ciorbă s-a născut pe 15 ianuarie 1864 la Chișinău. După o viață consacrată sănătății oamenilor, legendarul medic s-a stins din viață pe 30 decembrie,1936.