Cultură

„Norocul” există! Melodiile lui Mihai Dolgan fac și azi să vibreze sufletele oamenilor

Se împlinesc 82 de ani de la nașterea marelui compozitor și fondator al celebrei formații „Noroc”, Mihai Dolgan, primul care ne-a sincronizat cu ritmurile și valorile occidentale. Deși a trăit de mic calvarul Gulagului, iar mai apoi drama interdicțiilor puse de cenzura și autoritățile sovietice, care au desființat „Norocul”, Mihai Dolgan a rămas un învingător. „Norocul” există! A cules numeroase aplauze în cadrul Festivalului „Mărțișor”, iar melodiile talentatului compozitor fac și azi să vibreze sufletele oamenilor.

facebook/ Moldova-Concert
Sursa: facebook/ Moldova-Concert

Lidia Botezatu a fost mereu alături de Mihai Dolgan în momentele de fericire, de mare succes al formației „Noroc”, dar și în clipele de grea cumpănă, atunci când „Norocul” a fost interzis. Muzicienii au fost nevoiți să evolueze pe alte meleaguri.

„Am rămas aceiași doi, am rămas cu aceeași muzică frumoasă pe care a compus-o Mihai Dolgan. Primăvara aceasta, am mers la Festivalul „Mărțișor”. Concertele sunt fantastice, lumea e însetată de muzică adevărată - „Primăvară, primăvară”, „De ce plâng chitarele?”, „Cântă un artist”, „Bădiță Petre”. - Ați rămas primăvara lui Mihai Dolgan, Primăvara „Norocului”. - Da! Așa este. Multă lume zice: „Dar ”Primăvara” vine"?”

„Formația a revenit într-adevăr în arealul concertistic și suntem bucuroși că am început a cânta live. Ceea ce s-a întâmplat din 1967 să continue în ziua de astăzi și cred că tatăl meu s-ar bucura”, spune optimist Radu Dolgan, liderul formației „Noroc”.

Numeroși admiratori ai creației compozitorului au venit cu flori și multă recunoștință la Mihai Dolgan.

„A fost dascălul nostru, părintele meu. Oamenii mor, dar melodiile rămân. - Ce melodie v-a rămas în suflet? - „Dialog", „Eu am întrebat chitara unde-mi este primăvara?...”, a mărturisit Alexandru Cazacu, Artist al Poporului.

„Memoria noastră recunoscătoare se îndreaptă către acest om, către sufletul lui. Cu recunoștință, cu recunoștință că a fost în viața noastră, că ne-a lăsat o moștenire muzicală”, remarcă directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Monica Babuc .

„Cred c-am avut Noroc c-am avut așa un Mihai Dolgan care s-a născut acolo, la Sângerei. A simțit această sevă care vine din rădăcină și a adus-o anume în muzica asta modernă. El nu a copiat acei ”Beatles”, dar a pus acolo anume mirosul popular al nostru și prin asta el a cucerit o lume”, afirmă compozitorul Constantin Rusnac.

flacara TV
Sursa: flacara TV

Mihai Dolgan a fost primul mare om de artă care ne-a propulsat din patriarhal spre modernitate, consideră scriitorul, cineastul Mihai Poiată, autorul a două cărți despre celebrul compozitor și despre formația „Noroc”.

„De la hopa-hopa spre Europa, el ne-a demonstrat că noi putem să ne sincronizăm nu doar cu horele și sârbele, dar și cu ritmurile rock-ului și în felul acesta ne-am înscris în lumea occidentală, în civilizația modernă cântându-ne sentimentele în limba maternă, dar în ritmuri universale”, susține Mihai Poiată.

Omul primăverii, Mihai Dolgan, s-a născut pe 14 martie 1942 în satul Vladimireuca, județul Bălți. Ni l-a furat tot o primăvară, la 16 martie în 2008.

Citește mai mult