Politic

Acțiunile întreprinse de CSE pe perioada stării de urgență, prezentate în plenul Parlamentului

Acțiunile întreprinse pe perioada stării de urgență în perioada 22 octombrie 2021 – 30 decembrie 2023 au fost prezentate în plenul Parlamentului. Astfel, au fost prezentate informații despre acțiunile întreprinse de Comisia pentru Situații Excepționale în contextul gestionării crizei energetice, a crizei refugiaților, pentru protecția populației și a economiei și securitatea statului.

Măsurile adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale pe perioada stării de urgență au vizat prevenirea, diminuarea sau lichidarea consecințelor factorilor care au impus declararea și prelungirea stării de urgență.

Prevederile care rămân necesare în condițiile noilor realități au fost transpuse în legislație, iar cele cu caracter temporar fie au fost abrogate în timp, fie au expirat odată cu starea de urgență.

Începând cu 22 octombrie 2021, Parlamentul a adoptat 15 hotărâri privind declararea sau prelungirea stării de urgență. Astfel, până la 30 decembrie 2023, perioada cumulativă în care a fost instituită starea de urgență pe teritoriul țării a însumat 800 de zile.

Condițiile care au impus instituirea stării de urgență au derivat din trei cauze majore: criza energetică la nivel regional și național, războiul din Ucraina, cu toate consecințele acestuia, și amenințările directe la securitatea Republicii Moldova.

De menționat că, anterior, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care stipula că, după expirarea perioade de urgență, Comisia Situații Excepționale este obligată să prezinte Parlamentului un raport despre activitățile și măsurile adoptate.

Citește mai mult