Cultură

Maia Sandu a oferit o distincție de stat regizorului român Cristian Mungiu

Regizorul român Cristian Mungiu a fost decorat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ,,Ordinul de Onoare”. Decretul prezidențial a fost semnat la 14 martie.

„În semn de înaltă apreciere a activității de creație, pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea artei cinematografice și în afirmarea cinematografiei românești pe plan internațional, precum și pentru contribuția substanțială la consolidarea dialogului cultural dintre Republica Moldova și România, domnului Cristian Mungiu, regizor, producător și scenarist, i se conferă ,,Ordinul de Onoare”, se menționează în decretul semnat de Maia Sandu.

Potrivit unui comunicat al Președinției Republicii Moldova, șefa statului a participat vineri, 15 martie, la lansarea de carte a lui Cristian Mungiu, care a avut loc la Cahul. Acesta a lansat cartea „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” care reprezintă povestea bunicii regizorului, născută la Cahul și care, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a trecut Prutul ca să fie la adăpost.

Președinta a menționat că a rămas impresionată să asculte istoria basarabencei Tania Ionașcu, pe viu, la Cahul, unde Cristian Mungiu, prin carte, și-a adus bunica la locul unde s-a născut. „S-a vorbit despre înțelepciune, despre empatie, despre reziliență, despre faptul că trebuie să ne cunoaștem istoria în primul rând prin istoria familiilor noastre, căci aceasta e unica istorie adevărată, necontaminată de ideologie și fals patriotism”, a punctat șefa statului.

Totodată, Maia Sandu a declarat că i-a conferit regizorului un titlu onorific pentru meritele deosebite în dezvoltarea și promovarea artei cinematografice.

„Cu sentimentul că am săvârșit un act de dreptate, i-am înmânat regizorului, scenaristului și scriitorului Cristian Mungiu „Ordinul de Onoare”. Pentru faptul că, prin carte sau film, pune istoria recentă a neamului nostru pe scena întregii lumi. Pentru curajul de a alege teme care nu plac, care dor, care tulbură, dar care se cer asumate și metabolizate. Pentru atenția cu care se îndreaptă spre cineaștii noștri și sprijinul său necondiționat. Cristian Mungiu a declarat că a venit de data aceasta la Cahul și „în prospecție”, privind orașul cu ochi de regizor. Așteptăm cu nerăbdare următorul său film!”, a conchis Președinta Maia Sandu.

Citește mai mult