Regional

Biserica din satul Răuțel trece la Mitropolia Basarabiei. Decizia a provocat controverse în comunitate

Biserica din satul Răuțel, raionul Fălești, a decis să se alăture Mitropoliei Basarabiei. Anunțul a fost făcut acum două zile de primăria din localitate și a împărțit localnicii în două tabere. Subiectul a fost dezbătut în această dimineață chiar în fața bisericii și a creat ceartă între enoriași.

„Am fost rugați, mai mult eu, cel care conduc biserica din satul Răuțel, să ținem piept și să nu mă declar susținător al Mitropoliei Basarabiei. Să declar că sunt susținător al Mitropoliei Moldovei, în care am fost și suntem până la moment. Vreau să vă întreb pe dumneavoastră: ce facem mai departe, cum punem problema?”, a întrebat Victor Țurcanu, preot.

Părerile oamenilor au fost atât pro, cât și contra.

„Basarabia asta a schimbat toate sărbătorile, dar Paștele l-a lăsat. Da schimbați și Paștele! - Vorbă nefondată! Nejustificată!”;

Unul dintre enoriași a explicat că cei care au pus baza satului au fost români, iar biserica apărută în localitate este românească.

„Atunci era ținutul românesc și au venit de acolo, de la Mitropolia aceea sau Patriarhie, cum se numește. Asta-i baza satului, acesta-i izvorul, primele ape au venit de acolo. N-are ce ne da o țară care luptă, acuma ea n-are cum să te ajute. Ea luptă. Dar unde sunt 500 de milioane de oameni? În Europa, și care vin, care au făcut drumurile și o să mai facă atâtea în Moldova... Alegerea o faceți dumneavoastră. Eu nu vă îndemn, eu v-am adus argument”, a relatat un locuitor.

Parohul bisericii și-a anunțat decizia finală, ieșirea de sub Mitropolia Moldovei subordonată Rusiei, care a fost aplaudată de enoriași, unii însă l-au acuzat pe preot că „s-a vândut”.

„Decizia mea este să mergem la Mitropolia Basarabiei”, a declarat preotul Victor Țurcanu.

„Poziția luată de biserica noastră, eu consider că este o poziție corectă. În ziua de azi, uitați-că ce se face, cineva stă cu crucea-n mână și cu automatul subțioară”, a menționat Tudor Istrati, primarul localității Răuțel.

*„Dacă au hotărât ei să treacă, e bine. Cu toate că am auzit păreri și pro și contra.”;

*„Eu cred că mergem pe o cale dreaptă. Ar fi bine să se realizeze ce s-a planificat, pentru că acesta este drumul nostru.”;

„E o decizie foarte corectă. Pur și simplu, lumea se arată nemulțumită, poate nu cunosc ce înseamnă Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Moldovei.”;

„Familia, rudele, prietenii au salutat această decizie și ne-am bucurat de curajul preotului Victor”, au spus enoriașii.

După decizia localnicilor, unul dintre diaconi a anunțat că nu va mai sluji la biserica din Răuțel.

„Nu o să mai slujesc în acest sfânt lăcaș, fiindcă nu sunt de acord cu trecerea la Mitropolia Basarabiei. Nu înțeleg motivul pentru care a trecut la Mitropolia Basarabiei”, a anunțat Gheorghe Jorovlea, diacon.

Recent, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că toți clericii ortodocși români din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă.

Citește mai mult