Mihai Volontir, evocat la 90 de ani de la naștere la AȘM: „O personalitate foarte profundă, care a știut să demonstreze omenirii sufletul nostru ancestral”
A dat suflet, caracter și profunzime sutelor de roluri pe care le-a jucat, a fost apărătorul valorilor naționale, omul, actorul și patriotul, care a rămas până la sfârșitul vieții devotat unui singur teatru: „Vasile Alecsandri” din Bălți. Vorbim despre regretatul maestru Mihai Volontir, evocat cu prilejul aniversării a 90-a de la naștere în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Patrimoniului cultural în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei (AȘM).
Debutul lui Mihai Volontir în film a avut loc în 1967, în faimoasa producție „Se caută un paznic”.
„Iată, Ivane, casa ta de vis, trei colți de pământ și o piatră pe mormânt.”
„- Cum era Mihai Volontir pe platoul de filmare?”
„Era tânăr și frumos și bărbat puternic. Avea un chip asemănător moldovanului adevărat. Toți credeau că noi n-aveam cultură și aduceau actori de prin părțile Răsărituliui Depărtat. Și noi, cu Gheorghe Vodă, Ioviță, am căutat actorii noștri - Șcurea, Volontir, Ungureanu, toți au debutat în filmul „Se caută un paznic"”, își amintește cineastul, cameramanul Pavel Balan.
Filmul documentar „Iubirile lui Mihai Volontir” a pus în valoare destinul actorului, rolurile memorabile pe care le-a jucat în scena teatrală și în filme.
„Țara sunt cei care au bărbăția s-o apere.”
„Rămâne printr-o diversitate de jocuri, de roluri un caracter care ne reprezintă nu doar fizic, dar și spiritual. Felul lui de a fi în cadru ne reprezintă profund”, a subliniat cineastul Dumitru Olărescu.
Momente inedite și o cercetare a măiestriei celebrului actor se regăsesc în monografia „Mihai Volontir sau despre vocația omenescului", care a văzut lumina tiparului sub coordonarea Anei-Maria Plămădeală, dr. hab. în studiul artelor, conferențiar cercetător, specialist în istoria, teoria și critica de film.
„Omul acesta este inepuizabil, o personalitate foarte profundă, o personalitate care a știut să demonstreze omenirii sufletul nostru ancestral!”, a remarcat Ana-Maria Plămădeală.
Zbaterea lui Mihai Volontir pentru valorile naționale a fost evocată de Ion Hadârcă, care s-a aflat pe aceleași baricade în lupta pentru adevărul științific.
„L-am cunoscut mai îndeaproape în zilele fierbinți ale lui august 1989, în contextul istoricei sesiuni a Sovietului Suprem al RSSM. Celebrul actor a fost miza noastră sigură, unul dintre cei mai curajoși deputați, cu vederi clare, democrate, naționale. Faptul că vorbim acum româna și scriem cu grafie latină îl datorăm în mare parte maestrului Mihai Volontir”, a menționat scriitorul și omul politic Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM.
„Cuvântul patriot a însemnat pentru el și familia, și teatrul său, în primul rând, căruia i-a rămas devotat toată viața, el a rămas fidel orașului Bălți, a rămas fidel acestei mici țări, Republica Moldova”, a punctat Alexandru Grecu, președintele Uniunii Teatrale din Moldova.
„N-am avut darul migrației, nu l-am avut. Am fost un cetățean care a iubit Patria”, a spus Mihai Volontir într-un concert prilejuit de o aniversare a sa.
„Cel mai curios era că uneori era confundat cu rolurile pe care le juca! Deci, el a fost Dimitrie Cantemir, a fost și Budulai! Pentru lumea de astăzi este foarte important să facem asemenea evenimente, pentru a cunoaște că Mihai Volontir a fost, în primul rând, un mare actor, după aia - cântăreț”, a relevat Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor.
Mihai Volontir s-a nascut la 9 martie 1934, în satul Glinjeni, raionul Fălești. După ce a trăit o sută de roluri în teatru, alte o sută - în filme, voievodul scenei naționale s-a stins din viață pe 15 septembrie 2015.
Autor - Silvia Hodorogea