Politic

Atentatul de la Moscova // Politolog: Putin ar avea nevoie de atac ca de un pretext pentru a intensifica agresiunea militară în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin ar avea nevoie de atacul din Moscova ca de un pretext pentru a intensifica agresiunea militară în Ucraina. Opinia a fost exprimată de politologul român, Cristian Pîrvulescu, într-un comentariu pentru Moldova 1. Acesta susține că Ucraina n-ar fi avut vreun interes în acest atac.

Foarte multă lume a spus că nu există semnale că ar fi vorba despre ucraineni, în schimb serviciile secrete ruse și Vladimir Putin, dar și Dmitri Medvedev, au încercat să indice spre Ucraina, ceea ce ar putea sugera, din contra, că este vorba despre o încercare rusă de a justifica o agresiune mult mai accentuată asupra Ucrainei. Vladimir Putin are nevoie de această justificare pentru oricare din scenarii și cel mai negru scenariu este cu putință. Chiar utilizarea armei nucleare ar putea să fie considerată legitimă în momentul ăsta din punct de vedere tactic împotriva Ucrainei”, a declarat politologul.

Politologul susține că Ucraina n-ar fi avut vreun interes să provoace Rusia. Totodată, acesta a făcut o paralelă cu primul război al lui Putin - Cecenia 1999, pe care l-a folosit într-un scop politic.

Rusia încearcă să pună întreaga operațiune pe seama Ucrainei, ceea ce trezește foarte multe semne de întrebare, având în vedere discuțiile foarte lungi și bănuielile legate de implicarea FSB în celebrele atentate din septembrie 1999, când Putin era prim-ministru și care i-au permis să declare războiul din Cecenia și apoi să folosească războiul din Cecenia ca principal argument pentru alegerea sa în martie 2000”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

Menționăm că, la aproape 20 de ore după atentatul de la sala de concerte de la periferia Moscovei, a venit cu o reacție și președintele Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a calificat atacul drept un act terorist. Ziua de 24 martie a fost declarată zi de doliu în Federația Rusă. Putin a spus că pentru atacatori se pregătea un coridor de pe teritoriul Ucrainei ca aceștia să treacă granița. Kievul neagă implicarea în atac.

La fel și Statele Unite au confirmat neimplicarea Kievului, amintind despre avertizarea pe care au făcut-o la începutul acestei luni despre iminența unor atentate teroriste pe teritoriul Federației Ruse.

Toți cei patru autori direcți ai atacului terorist, toți cei care au tras, au ucis oameni, au fost găsiți și reținuți. Aceștia au încercat să fugă și s-au deplasat spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, din partea ucraineană li s-a pregătit un coridor pentru a trece frontiera de stat”, a spus Putin.

Serviciile speciale de la Kiev au scris pe rețelele de socializare că atentatul de la periferia Moscovei este o justificare pentru o nouă mobilizare în interiorul Rusiei, iar tragicul eveniment este de fapt o provocare planificată de Putin. Și Mihailo Podoleak, consilierul președintelui Ucrainei, a negat implicarea Kievului în atacul de la periferia Moscovei.

Să fie clar - Ucraina nu are absolut nimic de-a face cu aceste evenimente. În primul rând, avem un război pe scară largă cu armata regulată rusă și cu Federația Rusia ca țară. Și indiferent de situație, totul va fi decis pe câmpul de luptă. Pentru Ucraina este important să aibă operațiuni militare eficiente, să înainteze ca armata regulată rusă să fie nimicită ca să punem capăt acestui război”, a declarat Mihailo Podoleak.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securități Naționale al Statelor Unite, John Kirby, a declarat aseară că SUA nu are dovezi că Ucraina ar fi fost implicată în atac.

Nu este niciun indiciu la acest moment că Ucraina sau ucraineni ar fi fost implicați în atac. Dar acest lucru tocmai s-a întâmplat. Urmărim ce se întâmplă. Nu vă sfătuiesc, la această etapă inițială, să faceți vreo legătură cu Ucraina”, a precizat oficialul american.

Washingtonul a avertizat încă acum două săptămâni Moscova cu privire la un atac terorist în Rusia care ar putea viza mai mulți oameni. Acum, însă, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a acuzat SUA că au știut despre riscul unui atentat, dar informația nu a fost expusă public. Dar, chiar Vladimir Putin recent a declarat că astfel de informații sunt provocatoare, ceea ce lasă de înțeles că totuși Kremlinul a fost informat despre organizarea unui atac terorist.

Am să amintesc, de asemenea, declarațiile recente, să fiu sincer, provocatoare, ale unor instituții oficiale din Occident cu privire la posibilitatea unor atacuri teroriste în Rusia. Toate acestea seamănă cu un șantaj și intenții de a speria și destabiliza societatea noastră”, a conchis președintele rus.

Este de menționat că, pe lângă SUA, acum două săptămâni, Letonia, Canada, Coreea de Sud, Suedia, Germania și Cehia și-au anunțat cetățenii să evite deplasările în Rusia, iar cei care se află acolo să părăsească țara, pentru că urmează să aibă loc atacuri în timpul unor evenimente în masă.

Între timp, cu mesaje de condoleanțe au venit mai mulți oficiali europeni. Președintele francez Emmanuel Macron, președinta Comisei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Chalers Michel, cancelarul german Olaf Scholz, și premierul Italiei, Georgia Meloni, au transmis mesaje de condoleanțe și de susținere a familiilor care și-au pierdut apropiații în timpul atacului. Oficialii au subliniat că nimic nu poate justifica acest masacru.

Citește mai mult