SUA și Marea Britanie acuză China pentru o campanie de spionaj. Milioane de oameni ar fi afectați
Oficialii americani și britanici au depus luni acuzații, au impus sancțiuni și au acuzat Beijingul pentru o amplă campanie de spionaj cibernetic care ar fi afectat milioane de persoane, inclusiv legislatori, academicieni, jurnaliști și nu numai, informează Reuters.
Autoritățile de pe ambele maluri ale Atlanticului au acuzat grupul de hackeri numit „APT31” că este o ramură a Ministerului de Stat al Securității din China și au enumerat o listă de ținte: membri ai personalului Casei Albe, senatori americani, parlamentari britanici și oficiali guvernamentali din întreaga lume care au criticat Beijingul. Antreprenorii din domeniul apărării, disidenții și companiile de securitate au fost, de asemenea, loviți, au declarat oficialii.
Într-un rechizitoriu prezentat luni împotriva a șapte dintre presupușii hackeri chinezi implicați, procurorii americani au declarat că piratarea a dus la compromiterea confirmată sau potențială a conturilor de serviciu, a poștelor electornice personale, a sistemelor de stocare online și a înregistrărilor de apeluri telefonice aparținând la milioane de americani.
Scopul operațiunii globale de piraterie informatică a fost de a „reprima criticii regimului chinez, de a compromite instituții guvernamentale și de a fura secrete comerciale”, a declarat într-o declarație adjunctul procurorului general al SUA Lisa Monaco.
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat la un mesaj prin care se solicitau comentarii cu privire la acuzațiile americane, dar ambasada chineză din Londra a descris acuzațiile anterioare din Marea Britanie drept „calomnii complet fabricate și rău intenționate”.
Anunțurile au fost făcute în momentul în care atât Marea Britanie, cât și SUA au impus sancțiuni unei firme despre care au spus că este o companie-paravan a Ministerului Securității de Stat din China.