La AȘM a avut loc o discuție care a vizat realizările și impedimentele pe care le întâmpină Comisia Națională pentru UNESCO
A contribuit la promovarea patrimoniului cultural și natural, la consolidarea educației și la dezvoltarea dialogului intercultural. Vorbim despre activitatea Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, care, de-a lungul timpului, a susținut editarea unor publicații și a oferit burse tinerilor. Realizările Comisiei pentru UNESCO, dar și impedimentele pe care le întâmpină au fost subiect de discuție în cadrul unui eveniment desfășurat la Academia de Științe a Moldovei (AȘM).
Nicolae Latunov a obținut, cu sprijinul Comisiei Naționale pentru UNESCO, o bursă la Florența, Italia.
„Un an am avut întâlniri deosebite din punct de vedere spiritual, intelectual și o experiență în domeniul artei, pentru mine a fost ceva schimbător în viața mea ca artist”, susține Nicolae Latunov.
De o asistență semnificativă din partea Comisiei Naționale pentru UNESCO au avut parte autoritățile publice locale.
„Domnul Rusnac personal s-a implicat în ceea ce înseamnă dezvoltarea instituției Filarmonicii municipale la Cahul. Cu siguranță, Comisia Națională UNESCO are și trebuie să aibă un rol important în ceea ce înseamnă proiecte care depășesc frontierele unei localități sau ale țării pentru că facem parte din acea rețea globală UNESCO”, a subliniat primarul de Cahul, Nicolae Dandiș.
„În Chișinău avem șase instituții care sunt parte a rețelei UNESCO. Impactul acestui proiect asupra comunității școlare este foarte mare”, afirmă Angela Cutasevici, viceprimar de Chișinău.
Și Academia de Științe a Moldovei are numeroase colaborări cu echipa Comisiei Naționale pentru UNESCO.
„Avem un proiect pe care l-am discutat și, cu eforturi comune, sper că vom reuși să-l promovăm. Ține de recunoașterea cernoziomului din stepa Bălțiului drept obiectiv de patrimoniu mondial UNESCO”, a declarat acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei.
Pe parcursul anilor, Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO a desfășurat proiecte în diverse domenii.
„Am avut mai bine de 250 de proiecte de participare în fiecare bienală, aprobate de către UNESCO-Paris. Am lucrat foarte mult cu sursele extrabugetare, am atras aici foarte multe organizații din diferite țări ca donatori”, a spus Constantin Rusnac, secretarul general al Comisiei Naționale UNESCO.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a relevat că instituția pe care o reprezintă își dorește „o colaborare mai strânsă pentru că această comisie este extrem de importantă”.
„Mai ales în condițiile actuale de război în țara vecină, este un pericol imens pentru obiectele de patrimoniu, pentru monumentele istorice din Ucraina și din Republica Moldova. Transportarea valorilor de patrimoniu din Ucraina spre Europa, care, deseori, trece prin Republica Moldova, contracararea traficului ilicit de obiecte de patrimoniu este o sarcină comună”, a conchis Sergiu Prodan.
Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO și-a început activitatea în septembrie 1993.
Autor: Silvia Hodorogea