Eurovision

Suedia: Malmö se pregătește pentru Eurovision sub supraveghere strictă

Malmö, al treilea oraș ca mărime din Suedia, se pregătește să găzduiască Eurovision la începutul lunii mai în condiții de securitate tensionate, pregătit să stopeze perturbări atât în interiorul, cât și în afara locului de desfășurare, potrivit news.ro cu referire la AFP.

În orașul din sudul țării, cu 362.133 de locuitori - și 186 de naționalități - se intensifică lucrările pentru a asigura fiabilitatea transportului public în jurul evenimentului din 5-11 mai, logo-urile acestei a 68-a ediții începând să se răspândească timid.

Dar multe dintre pregătiri au loc în culise, din cauza întețirii amenințărilor.

„Avem conflictul dintre Israel și Hamas, războiul din Ucraina care afectează Suedia și există un risc crescut de trafic de influență și de atacuri cibernetice", a declarat pentru AFP Ulf Nilsson, șeful securității orașului, Ulf Nilsson. „Trăim vremuri tulburi".

În fața acestor tensiuni și în condițiile în care Suedia și-a ridicat nivelul de alertă vara trecută în urma unor acte de profanare a Coranului, poliția se declară pregătită să acționeze.

„Nu ne este necunoscut faptul că multe conflicte din întreaga lume pot afecta munca noastră și viața de zi cu zi a locuitorilor din Malmö", remarcă purtătorul de cuvânt al poliției, Niels Norling.

În oraș, unde trăiește o mare parte din populația suedeză de origine palestiniană, conflictul dintre Israel și Hamas a adăugat o nouă dimensiune pregătirilor.

„Nu putem spune direct că ne creează mai multe probleme, dar acestea sunt variabile noi de care trebuie să ținem cont în activitatea noastră", spune polițistul. „Cu câteva luni înainte de eveniment, aveam deja cereri de autorizare pentru organizarea de mitinguri, fie în sprijinul participării Israelului, fie în semn de protest", adaugă el.

Din partea televiziunii publice SVT, care organizează evenimentul împreună cu Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), sunt luate în considerare toate scenariile.

„Suntem absolut pregătiți pentru demonstrații în afara locului de desfășurare a evenimentului, așa că ne pregătim pentru asta, dar și în interior", explică producătorul executiv Ebba Adielsson.

Petiție și boicot

O petiție intitulată „Nu Eurovision la Malmö cu participarea Israelului" a strâns peste 800 de semnături și urmează să fie discutată de consiliul municipal în aprilie.

Ea rămâne simbolică, deoarece EBU a validat participarea Israelului.

În 2013, când Malmö a organizat cea de-a 58-a ediție a Concursului European al Cântecului, locuitorii au protestat față de participarea Israelului.

Karin Karlsson, care se ocupă de evenimentul de la Primăria din Malmö, nu este îngrijorată de eventuale izbucniri.

Poliția, care spune că este complet mobilizată, refuză să comenteze sosirea unor eventuale întăriri pentru a asigura securitatea celor aproximativ 100.000 de turiști veniți din 80 de țări diferite pentru această ocazie.

Citește mai mult