Muzeul în aer liber din Zagarancea: O retragere în viața tradițională a țăranilor
Situat în centrul satului, muzeul în aer liber din Zagarancea este locul care redă fidel viața simplă și liniștită a țăranului de altădată. Aici sunt puse în valoare gospodăriile sătești, împărțite în funcție de ocupațiile de bază ale locuitorilor. Exponatele din gospodăriile bunicilor grijulii sunt distribuite în cinci compartimente care reprezintă și unele elemente tipice ale păstoritului.
„Aici în sat la noi sunt 18 familii care poartă nume de cioban. Împreună cu dânșii am construit această strungă, tot ce ține de oi, de câinii ciobănești, tot ce ține de brânză, urdă și așa mai departe și în felul ăsta s-a imortalizat ocupația, nu numai a multor oameni, care era creșterea animalelor”, spune Sebastian Andriuță.
Sătenii au dat dovadă de spirit civic și implicare totală. Aceștia au participat la Marea Clacă, una dintre principalele metode de construcție a caselor.
„Oamenii cu drag ne-au dat tot ce aveau la îndemână, tot ce era vechi. Aici avem expoziții chiar deosebite, care nu se găsesc în altă parte, vorbim despre un strung de confecționare, material de acoperit casele. Și acum oamenii mai aduc încă obiecte vechi din diferite zone, pe care nu le mai folosesc, le aduc aici.”.
Tezaurul expozițional este completat și de o colibă autentică, construită de către persoanele din localitate, ce poartă numele de colibă.
„Mă simt onorat să fac parte din dinastia Colibă. După cum vedeți, am hotărât, ca simbol al acestei dinastii, să construiesc o colibă”, mărturisește administratorul Căminului Cultural Zagarancea, Vitalie Colibă.
Locuitorii sunt foarte mândri de acest loc, unic în raionul Ungheni. Pentru viitor, se planifică la Muzeul în aer liber din Zagarancea să fie construită și o casă tipică din această regiune.