106 ani// Expoziție de scoarțe tradiționale românești la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală din Republica Moldova
Sărbătoare deosebită la cel mai vechi muzeu din Republica Moldova, cel de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN). Aici a fost expusă, în premieră, o colecție de scoarțe tradiționale românești din patrimoniul Muzeului Național al Țăranului Român din București. Evenimentul face parte din suita de acțiuni consacrate marcării celor 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Melodiile interpretate de ansamblul Ștefan Vodă de la Căpriana s-au întrețesut firesc în atmosfera evenimentului expozițional. Vizitatorii au privit, au comentat scoarțele și s-au minunat cum este perpetuată vechea tradiție în diferite zone etnografice. Deși au multe în comun, există și diferențe în arta țesutului, spun vizitatorii.
„Aceste scoarțe au o altă tehnică de țesut,o tehnică liberă. Îmi place foarte mult după compoziție, cum joacă ritmurile între frunze și flori”, afirmă Olesea Enache, profesoară.
„În ele este o dragoste mare și cine înțelege că toată viața o pui într-un covor? E foarte frumos, multă muncă!”, apreciază Raisa Lungu, meșter popular.
„Sunt pline de viață, majoritatea sunt oltenești sau sunt și din alte zone și e un eveniment excepțional pentru Republica Moldova că scoarțele din Muzeul Țăranului Român din București au ajuns la noi”, a subliniat conf. universitar Veaceslav Filimon.
Sunt expuse 21 de scoarțe din toate provinciile românești, inclusiv din Basarabia.
„Avem scoarțe din secolul 19, reprezintă practic epoca de aur a scoarței românești, au fost colorate cu culori obținute din plante. Avem multe din Oltenia, care sunt foarte valoroase, sunt adevărate grădini cu flori”, prezintă exponatele Ion Blăjan, șef de secție la Muzeul Țăranului Român din București.
„Este o horă a covoarelor, a scoarțelor și este dedicată celor 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, dar și celor 135 de ani de la fondarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”, a remarcat directorul instituției, Petru Vicol.
Expoziția pune în valoare scoarța, element al culturii tradiționale românești, înscris la 1 decembrie 2016 în Lista Reprezentativă UNESCO într-un dosar comun al României și Republicii Moldova. Vizitatorii vor avea posibilitatea să descopere până pe 23 iunie frumusețea scoarțelor, tehnica de țesut a covorului românesc, ca parte a patrimoniului universal.
Autor: Silvia Hodorogea