Cultură

„Ion Druță, Povara bunătății noastre”: Eveniment de comemorare a scriitorului

„Ion Druță, Povara bunătății noastre”, sub acest generic a fost comemorat scriitorul Ion Druță la locul de veci, monumentul „Lumânarea Recunoștinței”. Evenimentul artistic a fost organizat la împlinirea a șase luni de la trecerea la cele veșnice a regretatului prozator și dramaturg.

Evenimentul a început pe scările „Lumânării Recunoștinței" cu întâlnirea eroilor din creația druțiană - Badea Andrei, Lisandru, Țică, Fănuță, Iona, Anica și Ilenuța. Un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire, iar participanții au depus flori la mormântul lui Ion Druță.

Serata de comemorare „Ion Druță, Povara bunătății noastre" a fost organizată de către elevii de la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros" din Soroca. Organizatorii spun că și-au propus astfel „să promoveze și valorifice creația druțiană, care este și va rămâne tezaurul nostru spiritual și cultural”.

„Creația, opera druțiană nu cred că poate să lase pe cineva indiferent pentru că a fost atât de frumos scrisă. Fiecare cuvânt din opera sa trebuie trecut prin minte, prin creier, trebuie înțeles. Opera druțiană trebuie să rămână vie, actuală tuturor generațiilor care vin în urma noastră”.

„Datorită lui Ion Druță am descoperit acea Casă Mare pe care o avea Vasiluța, am descoperit dragostea Ruxandei și a Domnicăi, am descoperit adevăratele valori umane pe care Ion Druță a știut cum să le descrie”, spun participanții.

„ Azi am prezentat „Șoapte de nuc” pentru că a fost nuvela care m-a tulburat și mi-a deschis un peisaj poetic care te leagă de această vatră. Eu rămân cu Ion Druță cel din carte și cu memoria celui care-și are somnul de veci aici, chipul lui, să ne dea Dumnezeu putere să îl citim și să îl înțelegem”, mărturisește directorul Teatrului „Veniamin Apostol”, Petre Popa.

Mormântul lui Ion Druță a devenit acum un loc de pelerinaj. Aici vin tinerii și îi citesc opera, iar unii elevi au sădit și câțiva puieți de arbori, conform testamentului său. Amintim că Ion Druță s-a stins din viață la Moscova, la vârsta de 95 de ani.

Citește mai mult