Externe

Comisia Europeană și Parlamentul European salută intrarea Bulgariei și României în spațiul aerian și maritim Schengen

Bulgaria și România au aderat duminică la spațiul european de liberă circulație Schengen, alăturându-se astfel restului Europei, călătorind liber pe calea aerului și pe mare fără controale la frontieră. Această admitere vine după o așteptare de 13 ani. Cu toate acestea, aderarea este parțială, deoarece un veto din partea Austriei înseamnă că noua aderare nu se va aplica rutelor terestre, ceea ce, potrivit Vienei, ar duce la creșterea numărului de solicitanți de azil care călătoresc în Europa, informează Euronews.

AFP
Sursa: AFP

„Acesta este un mare succes pentru ambele țări. Astăzi, Bulgaria și România se alătură familiei Schengen. Salut ridicarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime. Acesta este un mare succes pentru cetățenii ambelor țări. De asemenea, milioane de cetățeni ai UE din întreaga Europă beneficiază de acest lucru, ceea ce face ca spațiul Schengen să fie și mai puternic", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pe X.

„România, Bulgaria, bine ați venit în Spațiul Schengen! Astăzi este o zi istorică - pentru cetățenii României și Bulgariei și pentru toți europenii. Haideți să continuăm să ne apropiem pentru o Europă unită, sigură și mai securizată”, a declarat pe X președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Zona Schengen va cuprinde acum 29 de membri - 25 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Guvernul României a declarat că normele Schengen se vor aplica la patru porturi maritime și 17 aeroporturi, inclusiv la cel mai mare aeroport - Otopeni din București. Ofițeri de poliție de frontieră și ofițeri de imigrare vor fi desfășurați în număr mai mare pentru a sprijini pasagerii, iar controalele aleatorii vor fi efectuate pentru a detecta persoanele cu documente false.

Spațiul Schengen a fost creat în 1995, în urma semnării Acordului Schengen cu 10 ani mai devreme între cinci state membre ale Comunității Economice Europene: Germania, Belgia, Franța, Luxemburg și Țările de Jos. Au urmat alte câteva acorduri până la extinderea din 2007, care a integrat alte nouă țări în spațiul de liberă circulație. În ianuarie 2023, Croația a devansat România și Bulgaria pentru a deveni cel de-al 27-lea membru al Schengen, deși a aderat mai târziu la UE.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult