Trei persoane au ajuns la spital cu arsuri în urma exploatării buteliilor de gaz în locuință
Trei persoane au suferit arsuri pe suprafața corpului în urma exploatării buteliilor de gaz în locuință. Primul caz a fost înregistrat în dimineața zilei de 31 martie într-o locuință din satul Cajba, raionul Glodeni. În aceeași zi, alte două persoane din raionul Criuleni au suferit arsuri în urma unei explozii de la o butelie de gaz, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
La Cajba, potrivit primelor informații, într-o casă de locuit a izbucnit un incendiu, ce ar fi fost provocat de o deflagrație produsă în urma scurgerii de gaz de la o butelie conectată la aragaz.
„La fața locului a fost îndreptat un echipaj de salvatori și pompieri, care au reușit localizarea arderii la ora 04:48 și lichidarea completă la ora 06:40. În urma incendiului, proprietara, o femeie în vârstă de 84 de ani, a suferit arsuri de gradul I în regiunea capului și membrului superior drept. Bătrâna a fost preluată de medici și transportată la spitalul raional pentru îngrijirile medicale de rigoare. Totodată, focul a distrus mai multe bunuri materiale din interiorul casei de locuit, dar și parțial acoperișul acesteia”, precizează IGSU.
Al doilea caz a fost înregistrat în satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni. Aici, în urma unei explozii de la o butelie de gaz, a izbucnit un incendiu, iar în consecință, două femei în vârstă de 90 și 57 de ani au suferit arsuri de gradul I-II-III pe suprafața corpului.
„Persoanele au fost transportate de urgență la Spitalul clinic de traumatologie și ortopedie din municipiul Chișinău. În prezent, starea acestora este gravă stabilă. În timpul intervenției, angajații IGSU au evacuat două butelii de gaz din interiorul șopronului afectat de incendiu”, se menționează în comunicat.
Toate circumstanțele producerii incendiilor urmează a fi stabilite de specialiști.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează cetățenii că exploatarea buteliilor cu gaz propan în locuințe este periculoasă. Specialiștii îndeamnă oamenii să evite exploatarea și încărcarea buteliilor. Totodată, se interzice utilizarea buteliilor și furtunurilor defecte.
În cazul în care persoanele optează pentru folosirea acestora, este indicată poziționarea buteliilor în cutii metalice în afara încăperilor la o distanță minimă de 5 metri de la intrarea în locuință. Mai mult, buteliile de rezervă trebuie să fie păstrate doar în aer liber departe de încăperi.