Social

Temperaturile ridicate - normalitate meteorologică sau fenomen extraordinar? Explicațiile expertului

Temperaturile ridicate din această perioadă nu reprezintă un record absolut, ci sunt încadrate în normalitatea variațiilor meteorologice, a declarat specialista în meteorologie, Natalia Gherasim, la emisiunea „Bună Dimineața” de la Moldova 1. Potrivit ei, luna martie și începutul lunii aprilie au adus temperaturi peste medie, atingând valori de 26-28 de grade Celsius. Cu toate acestea, nu este vorba despre un fenomen fără precedent, ci doar de o repetare a unor situații similare înregistrate anterior.

Vlad Andreev
Sursa: Vlad Andreev

„La sfârșitul lunii martie, s-au înregistrat temperaturi peste normă, adică valori de 26-28 de grade. Aceste temperaturi nu sunt un record. Au mai fost ani când s-au înregistrat asemenea temperaturi, adică de când se fac măsurări meteorologice, este al doilea an când se înregistrează asemenea temperaturi în această perioadă. 1 aprilie a început-o cu temperaturi de 30 de grade. De asemenea, nu este un record deoarece s-au mai întâlnit asemenea temperaturi în anul 1926”.

Explicația pentru aceste temperaturi neobișnuit de ridicate în această perioadă este prezența unei mase de aer cald care s-a instalat în regiune, generând condiții favorabile pentru creșterea termică. Astfel, temperaturile măsurate în căsuțele speciale destinate observațiilor meteorologice au ajuns și peste 30 de grade Celsius.

„Anul acesta, datorită unei mase de aer cald care s-a menținut, s-a instalat, mai bine spus, pe teritoriul țării noastre, nu numai al nostru, însă și în vest, a contribuit la asemenea temperaturi. Adică nebulozitatea practic redusă și temperaturile au putut să crească până la un nivel destul de ridicat, adică 30 de grade au fost temperaturi care sunt măsurate pe stații meteorologice în căsuțe speciale”.

În pofida temperaturilor ridicate, specialiștii au emis pentru astăzi Cod Galben de vânt, întrucât se așteaptă traversarea teritoriului de către un front atmosferic rece, care va genera intensificări ale vântului. Începând de mâine, 3 aprilie, se prognozează o diminuare a temperaturilor și o revenire la condiții meteorologice normale pentru această perioadă.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult