Social

Autoritățile, obligate să prezinte argumentele de rigoare atunci când expulzează o persoană de pe teritoriul R. Moldova

Inspectoratul General pentru Migrație va fi obligat să prezinte argumentele de rigoare atunci când expulzează o persoană de pe teritoriul Republicii Moldova. Se întâmplă după ce legislația a fost modificată urmare a condamnării Republicii Moldova de către CtEDO în dosarul expulzării celor șapte profesori turci. Subiectul a fost discutat marți în cadrul Comisiei parlamantare securitate națională, apărare și ordine publică.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului de Interne, Jana Costachi, autoritățile au modificat legislația în vigoare privind expulzarea și readmisia străinilor de pe teritoriul Republicii Moldova pentru a evita pe viitor abuzuri similare celor constatate în cazul expulzării profesorilor turci.

„Prin această modificare, intenția noastră a fost una foarte clară: ne-am propus și suntem convinși că prin această modificare asigurăm dreptul omului la informare, indiferent ce fel de decizie urmează să fie luată în raport cu persoana în cauză. Astfel, noi am realizat toate indicațiile Curții Constituționale prin care au fost declarate neconstituționale mai multe prevederi ale legii 200 privind străinii, de care suntem responsabili”, a explicat Jana Costachi.

Amintim că, în toamna anului 2018, șapte profesori turci au fost expulzați de pe teritoriul țării noastre. Atunci, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că aceștia erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, despre care existau indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. În iunie 2019, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat țara noastră pentru expulzarea profesorilor turci și a obligat statul să achite fiecărei persoane expulzate câte 25 de mii de euro. Totodată, CtEDO a recomandat autorităților de la Chișinău să remedieze anumite deficiențe constatate în legislație.

Citește mai mult