Cultură

La MNIM a fost inaugurată expoziția „Dușmance ale poporului - femei în închisorile comuniste”

Au trecut prin atrocitățile regimului comunist, prin umilințe și teroare, au fost condamnate la ani grei de pușcărie, dar nu și-au pierdut demnitatea umană și dorința de libertate. Vorbim despre protagonistele expoziției „Dușmance ale poporului - femei în închisorile comuniste”, inaugurată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (MNIM).

facebook/ Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Sursa: facebook/ Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

Galeria victimelor începe cu chipul basarabencei Elena Spijavcă, refugiată în România și deportată în Bărăgan. Iar Iuliana Preduț a fost condamnată pentru omitere de denunț, era însărcinată în luna a 7-a. Și-a născut fetița după gratii și a numit-o Libertatea - Iustina Preduț. Cele 71 de portrete din cadrul expoziției ascund povești cutremurătoare.

„Au fost catalogate drept dușmani ai poporului din cele mai variate motive. Avem femei care au fost arestate și condamnate pentru că, la un moment dat, avuseseră legături cu Occidentul și pentru acest lucru au fost acuzate de înaltă trădare. Avem femei care au luptat în rezistența din munți, femei care s-au opus ca pământurile să le fie luate în procesul de colectivizare. Femei, care au fost arestate, pur și simplu, pentru că erau mamele, fiicele sau soțiile unor persoane pe care regimul le considera periculoase”, relevă Virginia Ion, curator al expoziției.

Expoziția a fost inaugurată în 2021 în spațiul expozițional din București al Memorialului victimelor comuniste și al Rezistenței.

„Fundația Academia Civică este cea care a înființat în 1993, de fapt, Ana Blandiana și Romulus Rusan au înființat Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței care este un mare muzeu la Sighet. Între timp, avem acest spațiu de expoziții la București și ne-am gândit să deschidem acest spațiu cu această expoziție-eveniment "Dușmance ale poporului, femei în închisorile comuniste"”, a punctat Ioana Boca, directoare a Fundației Academia Civică.

După București, expoziția a fost desfășurată la Timișoara, Brăila și acum este prezentată la Chișinău.

„Este o temă din păcate, din nou, de mare actualitate. Sunt lucruri despre care noi, aici, cunoaștem mai puțin și respectiv atunci când mergem cu expoziții la București sau la Sighet, vorbim despre evenimentele de aici și, în felul acesta, apropiem memoriile și edificăm o memorie comună europeană”, menționează Ludmila Cojocaru, doctor în istorie.

Deosebite erau și obiectele lucrate de mâinile femeilor condamnate la detenție pentru așa-zisa înaltă trădare de patrie.

„Se pot observa atrocitățile comunismului, ne axăm anume pe femei și durerea prin care au trecut ele”, observă Vlaicu-Sebastian Rotaru, student.

Mesajul, dar și modul de expunere a portretelor l-a impresionat pe ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Ochii acestor femei din fotografii sunt extrem de expresivi. Aceste chipuri care se clatină în bătaia vântului aduc foarte multă viață. Este o expoziție care trebuie văzută - fie pe partea dreaptă, fie pe cea stângă a Prutului - ororile erau practic aceleași”, notează ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Expoziția „Dușmance ale poporului - femei în închisorile comuniste” poate fi văzută la Muzeul Național de Istorie a Moldovei până la sfârșitul lunii aprilie.

facebook/ Nadejda Roșcovanu, jurnal.md
Sursa: facebook/ Nadejda Roșcovanu, jurnal.md
facebook/ Nadejda Roșcovanu, jurnal.md
Sursa: facebook/ Nadejda Roșcovanu, jurnal.md

Citește mai mult