Social

UPDATE Dosarul de corupție de la Aeroportul Chișinău // Inspectorii vamali au primit mandate de arestare

UPDATE 30 de zile de arest pentru fiul fostului deputat PDM, Gheorghe Brașovschi, reținut acum câteva zile pentru corupere pasivă, în urma descinderilor de la Aeroportul Internațional Chișinău. Ceilalți doi inspectori vamali au fost plasați în arest la domiciliu. Cei trei pledează nevinovați. Pe de altă parte, procurorii susțin că au probe suficiente, care demonstrează contrariul.

UPDATE Trei inspectori vamali de pe Aeroportul Internațional Chișinău, care au fost reținuți pe 1 aprilie într-un dosar de corupție, au fost citați la Judecătoria Centru, sediul Ciocana, pentru audieri. Procurorii solicită 30 de zile de arest. Primul în fața instanței a fost adus Constantin Brașovschi, fiul fostului deputat PDM, Gheorghe Brașovschi. Acesta a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor, în schimb, avocatul său a declarat că el pledează nevinovat. Tot aici, au fost aduși și alți doi inspectori vamali. Aceștia, la fel, au refuzat să discute cu presa.

Procurorul de caz susține că este necesar ca cei trei să se afle în arest preventiv, pentru a nu periclita desfășurarea anchetei.

Sunt probe suficiente și riscuri care justifică solicitarea aplicării măsurii preventive. Riscul ca să influențeze buna desfășurare asupra urmăririi penale. Ținând cont că urmărirea penală este la fază inițială, ar putea influența martorii”, a relatat procurorul Simion Caraja.

Considerăm că urmărirea penală poate fi desfășurată prin cercetarea acestor persoane în libertate și acest fapt nu va periclita aflarea adevărului în cadrul acestei cauze penale”, a declarat avocatul Mihail Mișcoi.

Precizăm că în acest dosar au statut de învinuiți și fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul deputatului socialist, Radu Mudreac. Ambii sunt cercetați în libertate, alături de încă doi inspectori vamali. Potrivit acuzatorilor, toți pledează nevinovați.

Între timp, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Victoria Cazacu, a cărei fiică este printre figuranții în dosarul de la Aeroport, a fost exclusă din formațiune. Decizia a fost luată de Biroul Național politic al PAS. Într-un comunicat de presă, Cazacu este îndemnată, repetat, să renunțe la mandatul de legislator.

Amintim că, în dimineața zilei de 1 aprilie, oamenii legii au efectuat 16 percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău într-un dosar de corupție. În urma verificărilor, trei inspectori vamali au fost reținuți, iar alți patru sunt cercetați în stare de libertate.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, vameșii reținuți ar fi solicitat între 50 și o mie de dolari de la pasageri pentru a introduce sau a scoate bunuri din țară, fără a achita taxele prevăzute de legislație. Drept dovadă, CNA a făcut publice înregistrări audio în care inspectorii vamali ar cere bani de la pasageri.

Menționăm că printre vameșii reținuți este și fiica deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Victoria Cazacu. Aceasta nu a fost reținută, dar este cercetată în stare de libertate. În dosarul de corupție figurează și fiul deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac. Feciorul acestuia, și el inspector vamal, are statut de bănuit și este cercetat în stare de libertate.

Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a declarat pentru M1 că a cerut parlamentarei PAS să-și depună mandatul și a îndemnat colegii din opoziție să facă același lucru.

„Evident că este un lucru condamnabil, care nu poate fi tolerat. Drept urmare a fost și apelul meu, care a fost precedat de o discuție cu colega deputat. Eu tare mi-aș dori ca omologii mei de funcții politice pe fracțiuni să facă acest gest pentru că colegul nu are cum să evite o astfel de discuție, probabil pe interior, dar în special în public”, a declarat șeful Legislativului.

Potrivit lui Igor Grosu, fracțiunea PAS va întreprinde toate măsurile pentru a o exclude pe Victoria Cazacu din comisiile parlamentare și din fracțiune. Victoria Cazacu nu a răspuns la telefon pentru a comenta situația.

Deputatul BCS, Radu Mudreac, a declarat pentru Moldova 1 că fiul său are statut de bănuit în dosar și că a fost audiat de către ofițerii Centrului Național Anticorupție. Mai mult, acesta a spus că nu-și va depune mandatul de deputat, așa cum sugerează președintele Parlamentului.

De asemenea, în spațiul public s-a vehiculat că printre vameșii reținuți ar fi și fiul fostului deputat democrat Gheorghe Brașovschi. Informația a fost confirmată chiar de fostul parlamentar. Brașovschi a precizat că justiția trebuie să stabilească cine sunt vinovații.

Serviciul Vamal a acordat tot sprijinul pentru documentarea cazului. Potrivit Codului penal, coruperea pasivă se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare, iar coruperea activă - detenție de până la 12 ani.

Citește mai mult