Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Expert militar: Pentru R.Moldova situația este complicată în cazul unor amenințări militare

În cazul unor amenințări militare, România este sub umbrela NATO, dar pentru Republica Moldova situația este complicată, deoarece există doar neutralitatea scrisă în Constituție asupra căreia Rusia insistă, deși tot ea este prima țară care o încalcă deoarece își menține ilegal trupele în regiunea transnistreană. Constatarea a fost făcută pentru Moldova 1 de către Sandu-Valentin Mateiu, comandor român în rezervă și analist politico-militar.

Radu Osipov: Rămânem „ÎN CONTEXT”. Serviciile speciale din armata rusă au lansat atacuri biologice împotriva diplomaților americani prin provocarea unor afecțiuni cognitive neletale. Este vorba de sindromul „Havana”. Colega mea, Mihaela Culcinschi, a urmărit subiectul și ne explică de unde vine acest sindrom.

Mihaela Culcinschi: Sindromul „Havana” este o boală care se manifestă prin probleme cognitive: amețeli, migrene, țiuit în urechi, pierderi de memorie, insomnie, dificultăți de concentrare. În 2016, aceste simptome au fost raportate de diplomații americani și canadieni din Cuba, ceea ce a provocat atunci un scandal diplomatic între Statele Unite și Cuba.

Cauzele ar fi expunerea la ultrasunete sau microunde, fie atacuri chimice sau biologice. Există mai multe versiuni. Pentagonul (n.r. sediul central al Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii) a confirmat că unul dintre oficialii săi de rang înalt, care a participat la Summitul NATO de la Vilnius, a avut simptomele sindromului „Havana”.

În timp ce jurnaliștii internaționali de la „The Insider”, care a durat un an, în colaborare cu „60 Minutes” (CBS News, SUA) și „Der Spiegel” (Germania) au găsit legătura cu serviciile speciale din armata rusă - GRU. Este vorba de unitatea 29155, care a fost însărcinată cu asasinarea lui Serghei Skripal prin otrăvire cu agentul chimic Noviciok.

Să ne aducem aminte de membrii GRU, Ruslan Boshirov și Alexander Petrov. Ultimul s-a folosit și de un pașaport moldovean cu identitatea Nicolai Popa. Aceste noi investigații arată că sindromul „Havana” este provocat cel mai probabil printr-un atac direcționat de energie: de exemplu, microunde sau ultrasunet.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a respins aceste acuzații. Externele cubaneze sunt îngrijorate, pentru că, deși Rusia este învinuită, Cuba apare drept țara care își oferă teritoriul pentru operațiuni împotriva Statelor Unite. Unitatea militară 29155 a fost deconspirată de jurnalistul bulgar de investigație, Christo Grozev.

Christo Grozev: Aceștia sunt oameni instruiți să fie asasini universali. Operatori de sabotaj, sunt instruiți în contraspionaj, sunt instruiți în explozive, sunt instruiți în utilizarea otrăvurilor și a echipamentelor tehnologice pentru a provoca efectiv durere sau daune țintelor.

Radu Osipov: Unitatea militară 29155 este responsabilă de sabotaj și asasinate. A încercat să-l asasineze cu Noviciok pe Serghei Skripal, un fost agent rus care locuia în Marea Britanie. A organizat explozii și asasinate în Bulgaria. Unitatea militară 29155 a fost creată în 2008, era un semnal că Rusia avea să devină agresivă. Am discutat mai devreme cu Sandu-Valentin Mateiu, fost atașat militar al României la Chișinău.

Radu Osipov: Care ar putea fi impactul asupra opiniei publice din Statele Unite și din Occident, pentru că am observat această oboseală cel puțin când vine vorba despre Ucraina și războiul Rusiei din Ucraina? Știm că este această așteptare pentru fondurile de război americane. Există o inițiativă în Europa pentru a acoperi aceste necesități de urgență pe care le are armata ucraineană. Considerați că ar putea această investigație jurnalistică să îi facă pe cei din Occident, și mă refer la populație, prea devreme au obosit?

Sandu-Valentin Mateiu: Da, va sprijini elementul politic. Pentru că în clipa de față, chiar dacă avem acele ezitări în Camera Reprezentanților din Statele Unite legate mai mult de campania electorală a președintelui Trump. Asta este situația, o problemă de politică externă. Războiul din Ucraina a devenit un element în campania electorală americană.

Dar dincolo de toate acestea, toți știu trei lucruri. Faptul că acest război este unul existențial pentru Ucraina, iar Ucraina are dreptate: un stat și o națiune are dreptul să existe. Nici un alt lider nu are dreptul să o șteargă de pe hartă, negându-i existența. Noi știm că întreaga securitate europeană stă în balanță, acolo în Ucraina. Dacă Ucraina stă sub controlul Rusiei, vine rândul nostru.

Și europenii s-au mobilizat mai greuț, pentru că avem bani, Vestul are bani pentru că se muncește și este omul răsplătit pentru munca lui. Mai greu cu realitatea, în sensul în care industria de apărare occidentală trece greu la producția de război. Și știm, de asemenea, că dacă dincolo de aceste două lucruri, existența Ucrainei și securitatea noastră europeană este bazată pe reguli, cele care sunt scrise în Carta ONU. Vor începe și alte războaie, se vor găsi fel de fel de dictatori nemulțumiți care vor considera că pot rezolva lucrurile utilizând forța. Regula de aur în Europa a fost „frontierele nu se schimbă folosind forța” și pentru această regulă Occidentul se va mobiliza.

Deranjează enorm, ăsta este cuvântul, în clipa în care nu se mai respectă regulile nescrise. De exemplu, spionul Skripal. Firește, Rusia l-a condamnat, ulterior el a fost schimbat. E o lege nescrisă a serviciilor secrete: s-a făcut schimbul de spioni, mi-am recuperat spionul meu, ți-am dat spionul tău și lucrurile așa rămân. Ei, ulterior Rusia a încercat să-l ucidă pe acel spion refugiat în Marea Britanie, în urma acelui schimb.

Alt element este faptul că, indiferent ce acțiuni desfășori pe teritoriul țării tale, nu ajungi la sabotaj. Pentru că sabotajul indică o acțiune armată directă, care poate duce la victime și pierderi materiale importante. În fond, este un război nedeclarat. Și război nu ca metaforă, ci ca realitate. Iar această unitate a desfășurat asemenea acțiuni pe teritoriul unor țări NATO: Bulgaria, Cehia. Atunci când au existat acțiuni care nemulțumeau Rusia. De exemplu, în Bulgaria a fost asasinat un om de afaceri care exporta armament în Georgia și Ucraina. La fel, în acele depozite, era acolo muniție destinată Ucrainei. Se pare, că nu este cert.

De aceea este această unitate și faptul că ea este legată de investigația privind utilizarea acestor arme este o încălcare flagrantă a legilor scrise și nescrise. Chiar asta înainte de războiul din Ucraina, unde știm că avem acum o agresiune feroce.

Dacă mergem la Republica Moldova, situația este complicată în sensul în care, în timp ce noi suntem sub această umbrelă NATO, dumneavoastră nu aveți decât neutralitatea scrisă în Constituție, asupra căreia Rusia insistă, dar în fond este prima care o încalcă, de vreme ce avem acele trupe care staționează ilegal în Transnistria, pe teritoriul Republicii Moldova. Cred că dincolo de toate acțiunile instituțiilor din Republica Moldova, care trebuie să vegheze la suveranitatea și liniștea cetățeanului din Republica Moldova, trebuie în general o viziune comună. Pentru că această viziune comună trebuie, indiferent de identitatea fiecăruia, să dea acel rezultat care spune, avem o țară și în această țară noi decidem, nu altcineva.

Radu Osipov: Cum vi s-a părut reacția Europei în acel moment și nu credeți că a fost totuși una întârziată, pentru că s-a ajuns până la urmă în momentul de astăzi în care Rusia are război pe scară largă împotriva Ucrainei și un război hibrid împotriva Statelor Unite, împotriva aliaților NATO, împotriva Uniunii Europene?

Sandu-Valentin Mateiu: Am să plec de la această constatare că avem o investigație jurnalistică legată de aceste arme acustice nonletale, dar raportul oficial al Statelor Unite a apărut în urmă cu câțiva ani. Nu mergi până acolo încât să acuzi o putere străină de utilizarea acestor arme. Chiar și această ezitare, dorința de a nu incrimina. Există un anumit standard, chiar dacă ai probe, eviți. A făcut parte din politica Statelor Unite și a Europei de a tolera Rusia. A existat o încercare, cred că cea mai bună definiție este cea germană „Vader du hader”. A existat o încercare de a se merge mai departe, insistent, pe ideea că dacă noi vom comunica cu Rusia, dacă vom fi toleranți, vom găsi o cale de comunicare.

Asta și-a făcut efectul până la nivelul președintelui ucrainean, care cu câteva zile înainte nu credea că Rusia va ataca. Cred că majoritatea acestor militari trebuia să-și dea demisia, pentru că foarte mulți nu au crezut că președintele Putin va merge la război. Un război în care deja avem sute de mii de victime de ambele părți, ucraineni și ruși.

Cred că această toleranță a avut părți rele, ne-a prins în bună parte nepregătiți ca societăți, ca abordare politică și așa mai departe. Dar a avut și partea bună pentru că într-un fel a arătat că acest Vest, care este prezentat rușilor ca dracul pe pământ, a încercat să găsească o cale de comunicare. Chiar și NATO a evitat dislocarea în Est, a existat un Consiliu NATO-Rusia.

În Republica Moldova nu mai vorbesc. Întotdeauna Occidentul a încercat să găsească o cale de comunicare, de găsire a unei soluții de ambele părți, de rezolvare pașnică a conflictului transnistrean.

În clipa de față, asta încearcă să facă Europa, să-și mobilizeze resursele pentru o confruntare pe care nu o dorea, nu se aștepta, ba chiar a încercat - să ne aducem aminte de președintele Macron. Acum este ferm liderul pentru sprijinirea Ucrainei, dar în urmă cu doi ani, dânsul încă după ce Vladimir Putin deschisese agresarea Ucrainei, președintele Macron căuta o cale de comunicare. Asta este. Întotdeauna țările democratice se mișcă greu, pentru că nu avem nimic de luat de la ceilalți. Nouă ne convine ziua de mâine. Exact cum este astăzi.

Și atunci se încearcă găsirea unei soluții până când vine realitatea, iar realitatea se numește acest război declarat în Ucraina. Sau nici măcar nu este război, nu știu dacă au revenit și tot au rămas la operațiune militară specială, deși soțiile și mamele rușilor văd că bărbații pleacă și nu mai vin… Și față de Vest - un război încă nedeclarat, deși narativul este invers, că Occidentul a fost cel care a început războiul cu Rusia și Kremlinul a fost obligat să invadeze Ucraina pentru a opri acest război. Greu de crezut! Dar de multe ori, din motive de identitate, oamenii acceptă chiar și aceste realități întoarse pe dos.

Citește mai mult