La Muzeul Literaturii Române a fost inaugurată expoziția-eveniment „Petru Cărare, maestrul săgeților”
Muzeul Național al Literaturii Române a găzduit astăzi inaugurarea expoziției-eveniment „Petru Cărare, maestrul săgeților”. Evocarea regretatului epigramist și dramaturg a fost completată cu un recital de epigrame și parodii din opera poetului. Inițiativa de a-l comemora pe regretatul scriitor a venit din partea unui distins confrate de condei, Vladimir Beșleagă, care a propus ca anul 2025 să fie declarat „Anul Petru Cărare”.
Expoziția are în prim-plan faimosul volum „Săgeți" al lui Petru Cărare. În 1972, întreg tirajul a fost retras din librării și distrus, iar autorul a fost dat afară de la lucru și exclus din Uniunea Scriitorilor. Alte exponate din patrimoniul Muzeului au readus în atenție imaginea unui scriitor neînvins de cenzura comunistă.
„Un scriitor foarte important pentru felul cum s-a dezvoltat literatura română din stânga Prutului și un scriitor nedreptățit într-un fel pentru că continuă să se afle într-un con de umbră. Este scriitorul, care, probabil, prin exemplele supuse cenzurii, este unul dintre cei mai elocvenți”, a remarcat directoarea Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi.
Petru Cărare a fost omul-spectacol, un spiritus rector al literaturii române, a spus Ion Hadârcă.
„A știut să promoveze valorile și să pledeze neștirbit pentru adevăr, un demn urmaș al lui Alexei Mateevici, venit din părțile Caușenilor, care a luptat pentru această demnitate, pentru limba română "Orice s-ar întâmpla, eu nu mă las de limba noastră, de limba noastră cea română". Acesta e Petru Cărare”, a menționat scriitorul Ion Hadârcă, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.
Ideea de a-l comemora pe Petru Cărare a fost a maestrului scrisului, Vladimir Beșleagă.
„Noi am cam uitat de Petru Cărare, care a fost un militant, un luptător cu vechiul regim și noi am dat-o pe lirică, am dat-o pe romantică, dar râsul este cel care-l ține pe om în lume, râsul, umorul, gluma, spiritul. Petru Cărare a fost marele maestru, eu i-aș spune Regele Epigramei”, a notat scriitorul Vladimir Beșleagă.
Participanții au citit creații satirice de Petru Cărare, iar Vladimir Beșleagă a insistat să recite special pentru telespectatorii Moldova 1 o epigramă actuală.
„Se numește "Panslavism". Petru Cărare spune așa: "De vreo 300 de ani, tot mereu vor o fereastră să deschidă spre Balcani și o deschid prin casa noastră". Acestea-s războaiele pe care le poartă imperiul țarist, imperiul rus, le poartă pe teritoriul nostru tinzând spre Balcani. O idee ar fi ca anul viitor să se declare „Anul Petru Cărare” și să fie celebrat pe larg.”
Petru Cărare s-a născut pe 13 februarie 1935 în satul Zaim, raionul Căușeni. Reputatul scriitor s-a stins din viață în luna mai 2019.
Autor: Silvia Hodorogea