Cultură

Primul Forum Internațional al creatorilor și deținătorilor de bunuri culturale mobile s-a desfășurat la Chișinău

Un Forum al creatorilor și deținătorilor de bunuri culturale mobile a avut loc astăzi în premieră la Chișinău. Evenimentul, organizat de noul Serviciu de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile (SECBCM) în parteneriat cu Ministerul Culturii, sub auspiciile UNESCO, și-a propus să devină o platformă de comunicare și schimb de opinii pe subiectul protejării bunurilor culturale.

facebook/ Ministerul Culturii al Republicii Moldova
Sursa: facebook/ Ministerul Culturii al Republicii Moldova

Simion Zamșa a fost recent la Iași cu o expoziție. Datorită Serviciului de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile, nu s-a mai confruntat cu probleme la vamă.

„Nu e o procedură complicată, s-a simplificat foarte mult comparativ cum era pe timpuri, când chiar am dormit sub gard cu expoziția ambalată, sub gard la vamă am dormit și așteptam decizia”, spune Simion Zamșa, artist plastic.

Este doar una dintre problemele care au fost discutate la Forumul desfășurat în premieră în Republica Moldova.

„Este extrem de actual în vederea evenimentelor care au loc, războiului din țara vecină și, bineînțeles, acestui trafic de produse culturale și de elemente de patrimoniu care încearcă să treacă hotarele, uneori ilicit. Noi am creat acest Serviciu de evidență a valorilor culturale mobile și suntem susținuți de UNESCO în acest sens”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Din cele șase convenții UNESCO de protejare a patrimoniului cultural mobil, majoritatea au fost ratificate de către Republica Moldova. Urmează să fie validat cel de-al doilea Protocol cu privire la protejarea patrimoniului în caz de conflict armat, ceea ce este o prioritate pentru Republica Moldova”, a menționat Krista Pikkat, directoare pentru cultură și situații de urgență, UNESCO.

Paula Miță, comisar-șef de poliție la Inspectoratul General al Poliției Române, s-a referit la contracararea traficului ilicit de bunuri culturale.

„Dacă ajungi să-ți dispară un bun cultural fără a avea o fișă de obiect bine întocmită, nu putem să avem speranța că vom putea recupera acest obiect. Este stringent necesară în recuperarea bunurilor. Contracararea bunurilor necesită o strânsă cooperare și colaborare între autorități și oamenii de știință”, a subliniat Paula Miță.

Potrivit autorităților de resort, acordurile de cooperare semnate cu Serviciul Vamal, precum și cu Universitatea de Stat din Moldova sunt foarte importante.

„Importante și prioritare pentru Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile, inclusiv din perspectiva creării parteneriatelor cu instituțiile noastre și creării cunoștințelor noi în domeniul patrimoniului cultural mobil”, a relevat directoarea SECBCM, Svetlana Pociumban.

Președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a remarcat că forumul care s-a desfășurat astăzi e dedicat valorilor care ne recomandă pe mapamond.

„Patrimoniul cultural este ceea prin ce putem vorbi cu lumea despre identitatea noastră culturală, despre valorile noastre și de aceea un asemenea forum, pe de o parte, cu participarea factorilor decizionali, dar, pe de altă parte, cu participarea deținătorilor și celor care sunt autorii bunurilor culturale, mi se pare foarte important”, a notat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Experiența statelor europene în evidența și digitizarea patrimoniului cultural mobil, expertizarea bunurilor culturale, mobilitatea artistică și culturală și alte teme s-au aflat pe agenda sesiunii practice a forumului.

Autor: Silvia Hodorogea

facebook/ Ministerul Culturii al Republicii Moldova
Sursa: facebook/ Ministerul Culturii al Republicii Moldova
facebook/ Ministerul Culturii al Republicii Moldova
Sursa: facebook/ Ministerul Culturii al Republicii Moldova

Citește mai mult