Externe

Kosovo desfășoară recensământul populației, într-un context tensionat

Autoritățile kosovare au început recenzarea populației inclusiv în nordul provinciei, unde majoritari sunt sârbii. Prim-ministrul statului parțial recunoscut i-a îndemnat pe etnicii sârbi să participe la recensământ, în contextul unor noi tensiuni legate de circulația banilor sârbești.

Reuters / Oameni trec pe lângă monumentul prințului sârb Lazar Hrebeljanovic în Mitrovica, Kosovo, 1 februarie 2024
Sursa: Reuters / Oameni trec pe lângă monumentul prințului sârb Lazar Hrebeljanovic în Mitrovica, Kosovo, 1 februarie 2024

Autoritățile kosovare le-au interzis recent sârbilor în regiunile în care sunt majoritari să folosească moneda de stat a Serbiei, dinarul. Pe fundalul acestor tensiuni, premierul kosovar Albin Kurti a vizitat orașul sârbesc Mitrovița din nordul provinciei.

„Îi chem pe toți cetățenii sârbi din Republica Kosovo și pe toți membrii comunității sârbești care locuiesc aici, în Mitrovița, și oriunde în Kosovo, să răspundă, să se înregistreze, pentru că ne ajută când facem planurile noastre privind subvențiile, investițiile, educația și sănătatea publică”, a declarat prim-ministrul kosovar, Albin Kurti.

Aproximativ patru mii de operatori vor recenza populația până în luna mai și vor inventaria inclusiv pagubele războiului de acum 25 de ani. Acesta este al doilea sondaj statistic, organizat după declararea independenței față de Serbia în 2008.

VOX: „De ce să nu participăm, e necesar să știm numărul populației, câți sârbi suntem în Kosovo, și nu doar sârbi, dar și alte comunități etnice.”

„Știu că a început recensământul, cred că toți care locuiesc aici trebuie să participe, mai ales noi, sârbii.”

Potrivit recensământului din 2011, sârbii constituie un procent și jumătate din populația Kosovo, dar locuiesc omogen în nord, la hotar cu Serbia. Interzicerea plăcuțelor de înmatriculare emise de Belgrad în regiunea locuită de sârbi a generat tensiuni. Conflictul a escaladat cu cioniri de stradă anul trecut, când sârbii au boicotat alegerile locale și s-au ales cu primari albanezi. Atunci doi militari moldoveni din misiunea de pacificare au fost răniți ușor.

Citește mai mult