Premierul Dorin Recean, mesaj pentru cetățenii afectați de criza energetică: Suntem pregătiți să oferim tot sprijinul oamenilor, nu așa-numiților „șefi”
Există mai multe soluții pentru a asigura căldura în locuințele din regiunea transnistreană. Gazprom poate relua livrările directe conform contractului existent, gazul poate fi cumpărat pentru regiunea transnistreană sau pot fi identificate și alte opțiuni legale. Asta a declarat prim-ministrul Dorin Recean, într-un mesaj video, urmare a protestelor de vineri în regiunea transnistreană și a amenințărilor venite de la Kremlin.
„Atât eu, cât și întregul Guvern al Republicii Moldova suntem profund îngrijorați de faptul că peste 300 de mii de oameni de pe malul stâng al Nistrului, frații și surorile noastre, sunt nevoiți să trăiască în condiții insuportabile, în frig și întuneric. Înțelegem și împărtășim indignarea și durerea voastră. Ne dorim foarte mult ca în locuințele voastre să fie lumină și căldură. Suntem pregătiți să facem tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv. Chiar în acest moment, există mai multe soluții pentru a asigura căldura în locuințele din regiunea transnistreană. Gazprom poate relua livrările directe conform contractului existent, gazul poate fi cumpărat pentru regiunea transnistreană sau pot fi identificate și alte opțiuni legale. Totuși, orice soluție trebuie să fie transparentă și clară. Nu putem accepta scheme criminale obscure de furnizare a gazului, menite să destabilizeze situația din Moldova”, a menționat premierul.
Potrivit lui Dorin Recean, scopul Kremlinului este de a crea conflicte în țara noastră: „Kremlinul vrea NU reluarea livrărilor de gaze. Kremlinul vrea să creeze un conflict în Moldova, să ne întoarcem unii împotriva altora, vrea ca oamenii de pe malul drept să fie supărați pe cei de pe malul stâng și invers. Să ne învinuim reciproc pentru toate problemele și să nu vedem ceea ce este evident – că suferința oamenilor este pe conștiința Kremlinului (....) Destabilizarea nu este dorită de oameni nici pe malul drept, nici pe malul stâng al Nistrului. Destabilizarea este dorită exclusiv de Rusia. Dar aceste planuri nu vor reuși. Kremlinul se va înșela din nou în calculele sale cinice. Guvernul Republicii Moldova a făcut și va continua să facă tot posibilul pentru a menține pacea și armonia în țară – pe ambele maluri ale Nistrului. Căutăm soluții și suntem pregătiți să oferim tot sprijinul locuitorilor de pe malul stâng – oamenilor, nu așa-numiților „șefi”. Sunt convins că înțelepciunea și armonia dintre oameni vor prevala în fața cinismului, agresiunii geopolitice și disprețului față de viețile umane”.
Astăzi, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că partea moldovenească evită în mod deschis soluționarea problemelor de gaze apărute din cauza sa în regiunea transnistreană.
„Dorim să avertizăm din nou „capetele înfierbântate” de la Chișinău împotriva fanteziilor legate de utilizarea crizei energetice din țară pentru a rezolva cu forța problema transnistreană. Rusia va reacționa adecvat la orice provocări și va asigura protecția cetățenilor ruși aflați în regiunea transnistreană”, a declarat ministrul de Externe al Rusiei.
Vineri, mai mulți locuitori din regiunea transnistreană au protestat în apropierea punctelor de trecere spre partea dreaptă a Nistrului, inclusiv la ieșirea din Bender spre Chișinău, la Rîbnița și Dubăsari. Protestatarii au acuzat autoritățile de la Chișinău că ar împiedica livrările gazelor naturale în regiune, situație care ar fi dus la un presupus blocaj energetic și social. Chișinăul respinge acuzațiile și spune că manifestațiile „fac parte din agenda deja cunoscută de a crea tensiuni și a escalada situația de securitate”.
Amintim că livrările de gaze naturale către regiunea separatistă au fost sistate de Gazprom la începutul acestui an, generând o criză care a afectat populația, infrastructura socială și serviciile esențiale. Deși Chișinăul a propus în repetate rânduri ajutoare umanitare, inclusiv pentru spitale și școli, Tiraspolul le-a respins. În ciuda acestor refuzuri, autoritățile din Republica Moldova susțin că sunt gata să colaboreze pentru a sprijini populația afectată din stânga Nistrului.
Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, a declarat recent că sunt în desfășurare negocieri pentru achiziția gazelor naturale prin intermediul Moldovagaz, recunoscând că aceasta este „singura soluție fiabilă” pentru a asigura necesarul de energie al regiunii. Potrivit lui Krasnoselski, regiunea mai dispune de rezerve de gaze pentru câteva zile, iar stocurile de cărbune utilizate la Centrala de la Cuciurgan sunt estimate să ajungă până pe 16-17 februarie.
CITEȘTE ȘI: