Șeful BNS: Recensământul oferă oportunități de excepție pentru a ne ajuta să cunoaștem care sunt necesitățile populației
„Recensământul este o activitate națională importantă care oferă oportunități de excepție pentru a ne ajuta țara să cunoască câți suntem, care sunt necesitățile și de ce fel de sprijin avem nevoie, pentru că recensământul ne privește pe fiecare, de la mic la mare”, a declarat șeful Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, la deschiderea evenimentului de lansare a Recensământului Populației și Locuințelor 2024.
„În perioada 8 aprilie - 7 iulie, în fiecare casă vor ajunge recenzorii pentru a colecta informații unice despre persoane și despre locuințe. Recensământul ne va permite să ne încadrăm în spațiul informațional global și cel european fiind colectate date conform standardelor internaționale”, a precizat la evenimentul de deschidere, Oleg Cara, șeful Biroului Național de Statistică.
„Uniunea Europeană înțelege rolul critic pe care îl joacă Recensământul populației și al locuințelor în conturarea unor politici eficiente. Datele exacte pentru câți cetățeni are țara și cine sunt ei vor permite o planificare mai bună inclusiv a bugetelor și resurselor umane. Asta va duce la o societate mai puternică și mai prosperă”, a remarcat ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.
Diplomatul a mai specificat că Uniunea Europeană a acordat două milioane de euro pentru sprijinirea recensământului.
„Noi ne așteptăm ca Guvernul să ofere serviciile sale fiecărui membru al societății. Cu toate acestea anume recensământul este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați că nimeni nu este lăsat în urmă. Pentru că acest exercițiu înseamnă un calcul exact, foarte precis, al populației din Republica Moldova, astfel încât să fie distribuită asistența, serviciile sociale și alt tip de asistență într-un mod corect”, a menționat reprezentanta rezidentă UNFPA Moldova, Karina Nersesyan.
Oficiala a mai remarcat că acest recensământ este unul dintre cele mai inovatoare recensăminte care au fost desfășurate la nivel mondial ținând cont de faptul că recenzorii vor colecta datele în mod electronic.
Rezultatele Recensământului ar putea ajuta la determinarea problemelor cetățenilor și la identificarea caracteristicilor sociale, economice și culturale ale populației. De asemenea, datele Recensământului vor determina și influența proiectele de infrastructura din Republica Moldova, a declarat premierul Dorin Recean.
„Avem de realizat cu toții împreună un exercițiu foarte important. Este important în primul rând pentru noi, toți cetățenii Republicii Moldova, pentru că, în baza datelor pe care le vom acumula pe parcursul recensământului, vom lua decizii importante în ceea ce privește construcția de infrastructură, de școli, de grădinițe, de servicii sociale, de servicii medicale. Vreau să salut acest exercițiu și să rog pe fiecare dintre noi să oferim informația necesară atunci când vin colectorii de date și să răspundem la toate întrebările”, a punctat premierul Dorin Recean.
Potrivit oficialului, datele care vor fi colectate vor fi utilizate și de mediul de afaceri, cel academic și studenții care fac cercetări. În plus, aceste date sunt necesare și pentru societatea civilă. De asemenea, prim-ministrul a mai precizat că rezultatele recensământului vor ajuta la determinarea nevoilor populației. „Asta vom realiza atunci când vom colecta date calitative despre gospodării și despre populație”, a remarcat Dorin Recean.
Precizăm, recensământul persoanelor și locuințelor va începe pe 8 aprilie, fiind cel mai important exercițiu statistic național care oferă informații demografice. Va dura trei luni, o perioadă mai îndelungată comparativ cu cel din 2014, care s-a desfășurat timp de două săptămâni.
Datele despre persoane și locuințe vor fi colectate de recenzori, care vor purta uniformă specială. Ei vor întreba cetățenii despre anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația și alte aspecte. Totodată, oamenii vor fi întrebați despre parametrii tehnici ai locuințelor. Datele vor fi adunate de peste 4000 de recenzori care vor folosi, în premieră, tablete electronice pentru completarea chestionarelor.
Persoanele care vor refuza să completeze chestionarele de recensământ și nu vor putea fi convinse prin nicio metodă, riscă să fie amendate. Dacă în prima vizită proprietarii nu vor fi găsiți acasă, recenzorii vor putea efectua încă patru vizite la domiciliul acestora. Potrivit directorului BNS, Oleg Cara, participarea la acest exercițiu statistic național este obligatorie.