Lucrările pictorului român Gheorghe I. Anghel, expuse la Muzeul de Artă din Chișinău
Simboluri străvechi, imagini din mitologia greacă, din amintiri și experiențe, transpuse în lucrări de mare rafinament de către un mare pictor contemporan din România, pot fi văzute la Chișinău. Muzeul Național de Artă al Moldovei găzduiește o expoziție personală a maestrului Gheorghe I. Anghel, care cuprinde lucrări de pictură, dar și obiecte realizate din ceramică, lemn și metal. Toate reprezintă diversitatea căutărilor și profunzimea gândirii plastice a reputatului artist.
„Capcană pentru muzele mele” este intitulată selecția a șase colivii, care reprezintă simbolul muzelor artistului, sacrificate în numele artei. Alături, sunt lucrările de pictură ce-l reprezintă pe Gheorghe I. Anghel ca pe un creator venit din altă lume.
„Vine din depărtări, din antichitate și în același timp cu o scriitură extraordinar de modernă și actuală. Vine așa, cum spune el, cu nebuniile lui, însă este o artă extrem de profundă. Un artist de o dramatică conștiință și, în același timp, are o anumită senzualitate. În fiecare lucrare descifrezi și găsești mereu elemente noi, elemente ale unei gândiri artistice ieșite din comun”, a explicat directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea.
Ajuns la venerabila vârstă de 86 de ani, artistul continuă să muncească în atelier, iar expozițiile sale au fost apreciate în Franța, Italia, Japonia, Austria și Grecia.
„Asta s-a întors din Franța, nici nu le-am despachetat și le-am trimis aici. Nu am mai făcut de acu vreo 10-16 ani. Foarte schimbat Chișinăul în bine, începe să conteze pe hartă lângă celelalte mari orașe ale României, Cluj, Sibiu, Craiova, Iași”, a menționat artistul plastic Gheorghe I. Anghel.
Lucrările marelui artist român au stârnit curiozitatea și admirația vizitatorilor.
„E ca un labirint, ca o ghicitoare, te face tot mai mult să cauți, să-i dai un sens. Vrei să întrebi ce reprezintă, chiar nu mă pot sătura, sunt foarte impresionată”, a spus studenta Diana Nichita.
„Sunt curios să văd această expoziție a maestrului Anghel și sunt curios să văd în realitate la Chișinău un artist deosebit din România”, a specificat artistul plastic Mihai Țăruș.
„Pentru prima dată am văzut lucrările acestui artist. M-a impresionat gama coloristică, plasticitatea formelor, sunt fascinată”, a spus artista vizuală Victoria Viprada.
„Acest artist îmi place prin abordare, felul lui de a înțelege arta, de a înțelege lumea. Ca să ajungi la această libertate este necesar talentul, dar și o muncă ani și ani”, a remarcat artistul plastic Anatol Rurac.
Munca în atelier este pentru Gheorghe I. Anghel refugiu, bucurie spirituală, dar și un chin. „M-am chinuit îngrozitor, credeți-mă, îngrozitor”, a punctat artistul.
Creațiile artistului, apreciat cu înalte distincții în România, dar și în multe alte țări europene, pot fi văzute la Muzeul Național de Artă al Moldovei până pe 12 mai.