Analiză BBC// Cât de aproape este Israelul de eliminarea grupării Hamas la șase luni de la începutul războiului în Orientul Mijlociu
Astăzi, se împlinesc șase luni de când luptătorii Hamas au pătruns din Gaza în Israel pentru a comite, la 7 octombrie 2023, cel mai sângeros atac din istoria Israelului, unde zeci de mii de persoane au fost ucise, iar mari părți din Gaza au fost distruse, relatează BBC. Printre victimele războiului din Israel este și un moldovean în vârstă de 35 de ani.
Bărbatul activa în apropierea zonei de conflict, potrivit Ambasadei R. Moldova în Israel. Aceasta este prima victimă a războiului din Israel printre cetățenii moldoveni care locuiesc sau muncesc acolo. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a oferit asistență în repatrierea corpului neînsuflețit al cetățeanului moldovean ucis de teroriștii Hamas în Israel. Totodată, Guvernul a acordat 300 de mii de lei familiei moldoveanului decedat. Banii au fost alocați din Fondul de rezervă al Guvernului pentru anul 2023.
De asemenea, de la începutul războiului în Israel, mai mulți moldoveni care au rămas blocați în Israel au fost aduși acasă prin intermediul unor curse aeriene speciale.
Câți lideri Hamas au fost uciși?
Înainte de 7 octombrie, se credea că Hamas avea aproximativ 30.000 de luptători în Gaza, potrivit rapoartelor care citează comandanții IDF. Multe dintre personalitățile politice de rang înalt ale Hamas, cum ar fi Ismail Haniyeh, considerat în general liderul general al grupului, locuiesc în străinătate. Dar multe dintre structurile sale de conducere militare sunt considerate a fi în interiorul Gazei.
Într-o declarație recentă, IDF a declarat că a ucis aproximativ 13.000 de luptători Hamas de la începutul războiului, deși această cifră nu a fost demonstrată în vreun fel.
Israelul publică, de asemenea, numele liderilor Hamas despre care spune că au fost uciși, în total, 113 de persoane, majoritatea fiind ucise în primele trei luni de război. La 26 martie, IDF a declarat că l-a ucis pe Marwan Issa, comandantul adjunct al aripii militare a Hamas. Considerat unul dintre cei mai căutați bărbați din Israel, el a fost liderul în grad cel mai înalt al grupului care a fost ucis de la începutul războiului. SUA susțin că într-adevăr a fost ucis, dar Hamas nu a confirmat acest lucru nici până în prezent.
IDF publică și alte nume, dar informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.
Câți ostatici rămân în Gaza?
Potrivit cifrelor oficiale israeliene, 253 de persoane au fost luate ostatice pe 7 octombrie. Din acestea: 109 au fost eliberate ca parte a schimburilor de prizonieri sau în acorduri separate, trei au fost salvate direct de armata israeliană în cadrul operațiunilor militare, iar corpurile a 11 ostatici au fost recuperate, inclusiv trei pe care IDF au recunoscut că i-au ucis într-una dintre operațiunile lor. Cel mai tânăr ostatic viu confirmat are 18 ani, iar cel mai în vârstă are 85 de ani.
Dintre cei 130 de ostatici rămași, Israelul spune că cel puțin 34 sunt morți. La rândul său, Hamas spune că numărul ostaticilor morți este mai mare.
Rețeaua de tuneluri Hamas a fost distrusă
Ca parte a angajamentului său de a elimina Hamas, Israelul a promis că va distruge rețeaua de tuneluri a grupului de sub Gaza, pe care o folosește pentru a transporta mărfuri și oameni.
„Gândiți-vă la Fâșia Gaza ca la un strat pentru civili și apoi la un alt strat pentru Hamas. Încercăm să ajungem la cel de-al doilea strat pe care l-a construit Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus, în octombrie.
Hamas a declarat anterior că rețeaua sa de tuneluri se întinde pe 500 km, deși nu există nicio modalitate de a verifica acest lucru în mod independent.
IDF a arătat ocazional dovezi ale tunelurilor Hamas pe care le-au descoperit. De exemplu, în noiembrie, IDF a lansat înregistrări video cu o parte a unei rețele de tunel de sub spitalul al-Shifa din orașul Gaza, despre care a spus că era folosit ca centru de comandă.
Pentru a încerca să determine amploarea rețelei generale descoperite de forțele israeliene, BBC a analizat toate mesajele IDF de pe platforma de socializare Telegram, care fac referire la tunelurile din Gaza, între 7 octombrie 2023 și 26 martie 2024.
Dintre acestea, 198 au menționat descoperirea tunelurilor, unde armata a spus că a localizat tuneluri sau puțuri de tunel. Alte 141 de mesaje susțin că un tunel a fost distrus sau demontat.
Prețul ofensivei Israelului este mult prea mare
Obiectivele de război ale Israelului au avut un preț imens pentru palestinienii din Gaza. Peste 33.000 de oameni au fost uciși, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, peste 70% fiind femei și copii.
Peste un milion de persoane au fost strămutate și lăsate fără adăpost în timp ce forțele israeliene încearcă să distrugă infrastructura Hamas.
Zonele rezidențiale au fost lăsate în ruină, străzile pline de viață reduse la stadiul de moloz, universitățile distruse și terenurile agricole spulberate.
Peste 56% din clădirile din Gaza au fost avariate sau distruse începând cu 7 octombrie. La șase luni de la începutul războiului, încă nu este clar dacă Israelul și-a îndeplinit obiectivele în război.
ONU solicită încetarea focului în Gaza
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în martie curent o rezoluție prin care solicită în mod explicit încetarea focului în războiul Israel-Hamas, după ce SUA au refuzat să-și exercite puterea de veto. Decizia Washingtonului de a se abține, mai degrabă decât de a se opune rezoluției, este, de asemenea, cea mai puternică acțiune a SUA până în prezent la Națiunile Unite împotriva aliatului său.
Totodată, ONU împreună cu UE afirmă că Israelul nu ia măsuri „adecvate” pentru a oferi ajutor umanitar și pentru a proteja viețile civile.